RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

На реформі медицини знову поставили хрест: експерт оцінив виступ Степанова на комітеті ВР

У п'ятницю, 26 червня, міністр охорони здоров'я Максим Степанов вперше відвідав засідання комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування, куди його раніше неодноразово запрошували. Від Степанова очікували презентації концепції реформування медичної галузі.

При цьому, на думку політолога, директора Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрія Миселюк, міністр на комітеті представив план повернення до попередньої схеми роботи української медицини.

"Ось що почули депутати і всі, хто стежить за медреформою: медичні установи будуть дофінансовувати на рівні 2019, МОЗ розробить протоколи лікування і стандарти медичної допомоги і окремі механізми фінансування для спеціалізованих лікарень, лікарям піднімуть зарплату, а реформу фактично відкладуть до 1 січня 2021 року", - пише експерт у Facebook.

Що стосується фінансування, то тут, на думку експерта, порушується базовий принцип всієї медреформи: "Давайте згадаємо, з чого почалася медична реформа? З розуміння, що які б кошти не виділяла держава - їх все одно не вистачає. Для того, щоб це змінити, впровадили новий принцип - гроші ходять за пацієнтом".

При поверненні до фінансування лікарень без їх зацікавленості в поліпшенні надання послуг все повернеться до колишнього незадовільного стану, а ті лікарні, які вже провели модернізацію, втратять стимул робити це надалі.

Степанов також пообіцяв підняти зарплати медикам вже з 1 вересня, збільшивши тарифну сітку. "Справа в тому, що після автономізації більшість (понад 80% лікарень) стали некомерційними комунальними підприємствами, що належать місцевій владі. І саме місцева влада (міськрада, облрада) стверджує тарифну сітку", - пояснює експерт.

Заяву міністра щодо збільшення видатків на медицину з 2021 року до 6% ВВП експерт також розкритикував: "Степанов говорить, що витрати треба збільшити до 6% ВВП. І тут би порадіти, але на що підуть ці гроші? На підтримку хворої системи, яка не задовольняє пацієнтів, не влаштовує лікарів і вимагає від держави все більших витрат? Тут як з дірявим відром: скільки вливай – все марно".

Експерт приходить до висновку, що замість реальної стратегії розвитку Степанов представив план консервації поточної ситуації: "Якщо міністр Степанов і очолюваний ним МОЗ найближчим часом не представлять реальної стратегії з цифрами і розрахунками, можна вважати, що на реформі медицини в черговий раз поставили хрест".

Нагадаємо, раніше про відсутність у Максима Степанова реальних планів продовження медреформи говорили інші експерти.