RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

У лісі Бразилії виявили "чудовисько" з фільму жахів: розгадка вразила всіх, фото

У Бразилії біологи виявили ікластого "хробака", схожого на чудовисько фільму жахів, у нього ротові залози з отрутою.

Про це повідомляє iScience.

Дослідники вже знали, що у цецилій отруйні хвости і вони випускають слизове мастило, яке дозволяє їм швидко пірнати під землю, рятуючись від хижаків. Але тепер вони виявили крихітні, заповнені рідиною ротові залози, щоб вивести з ладу свою здобич.

Незважаючи на відсутність кінцівок і тільки рота для полювання, цецилії активують оральні залози, коли вони кусають черв'яків, термітів, жаб і ящірок.

Залози біля основи їх гострих зубів, що мають форму перевернутих ложок, виробляють ферменти, які зазвичай містяться в отруті, в тому числі отруті хрипкого змія.

"Отруйні шкірні залози утворюються з епідермісу, але ці ротові залози розвиваються з зубної тканини, і це те ж саме походження розвитку, яке ми знаходимо в отруйних залозах рептилій", - сказав перший автор дослідження Педро Луіс Майло-Фонтана в Інституті Бутантан.

Попередній хімічний аналіз секрету ротової кишки у цецилії виявив високу активність фосфоліпази А2, загального білка, виявленого в токсинах отруйних тварин, він був вище ніж у деяких гримучих змій.

Дослідники вважають, що цецилії - перша група хребетних тварин в складі земноводних, яка розробила систему ін'єкції отрути через зуби.

Амфібії відомі своєю шкірою, багатою залозами, що містять токсини, які використовуються в пасивному хімічному захисту від хижаків. Ця особливість відрізняється від змій, які мають активний хімічний захист, вводячи свою отруту в жертву.

Вони майже сліпі і використовують комбінацію лицьових щупалець і слизу для навігації по своїх підземних тунелях.

"Оскільки caecilians є одними з найменш вивчених хребетних тварин, їх біологія являє собою чорний ящик, повний сюрпризів", - сказав старший автор Карлос Джаред з Інституту Бутантан в Сан-Паулу.

Цецилії, які не є ні зміями, ні хробаками, зустрічаються в тропічному кліматі Африки, Азії та Америки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що дослідники з США та Австралії виявили скам'янілості еволюційного попередника сучасних тварин і людей.