RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Тварини можуть передбачати катаклізми: заява вчених

Вчені давно підозрювали, що тварини можуть передбачати землетруси. Але доказів цього не було. Тому група європейських дослідників з Інституту вивчення поведінки тварин Товариства Макса Планка вирішила провести експеримент.

Про це стало відомо з результатів наукової роботи, яку вони опублікували в журналі Ethology.

Вони взяли під спостереження шість корів, п'ять овець і двох собак на фермі в селі Капріл'я в Італії. З жовтня 2016 року по квітень 2017 року в регіоні сталося більше 18 тисяч поштовхів з магнітудою до 6.6 балів. На фермі встановили сейсмодатчики.

Для успіху дослідження тварини мали виконати три умови: точно визначати ознаки землетрусу, що близько, змінювати свою поведінку в зв'язку з цим, і саме ця зміна поведінки мала бути відмінною від інших станів.

Згідно з отриманими даними, практично в кожному випадку підземних поштовхів, за 1-20 годин тварини починали вести себе інакше. І чим ближче корова або вівця перебувала до епіцентру підземних поштовхів, тим раніше вона починала реагувати на майбутні коливання землі.

Поки вченим не вдалося встановити, як саме тварини визначають загрозу, що насувається, тому було прийнято рішення спостерігати далі, з метою створення в перспективі системи короткострокового прогнозування землетрусів.

Як писав "Апостроф", український клімат змінюється, набуваючи тропічні ознаки - тривалі бездощові періоди, за якими приходять сильні зливи. За прогнозами екологів, до 2100 року 34 українських міста можуть бути частково затоплені.