RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Вавриш підтвердив, що хотів забудувати Рибальський півострів в Києві, коли був чиновником КМДА

Виконавчий директор компанії Saga Development Андрій Вавриш зізнався, що мав плани по забудові Рибальського півострова в Києві, коли був заступником директора департаменту містобудування та архітектури КМДА.

Про це він повідомив в інтерв'ю Економічній правді.

"Це була територія, в розвиток якої я дуже вірив, працюючи в КМДА. Мені здавалося, що це надзвичайно важлива територія міста і несправедливо, що такий великий промисловий комплекс знаходиться біля Дніпра", - повідомив Вавриш.

Він підтвердив, що доклав руку, щоб прибрати промпідприємства з акваторії Дніпра і на їх місці звести житловий комплекс.

"Генплан вимагає перенесення промислових підприємств з акваторії Дніпра. Я розробив бачення цієї історії, показав інвесторам і це знайшло відгук", - розповідає він.

У вересні 2019 року КМДА видала Нацполіціі містобудівні умови і обмеження на проектування будівництва житлового будинку на 0,47 га Рибальського острова. Забудову було сплановано зусиллями Вавриша: ТОВ "Терра Проджект" розробляла скандальний детальний план території вулиць Електриків і Набережно-Рибальської дороги. Житловий будинок та адмінбудівлі будуть побудовані на вул. Електриків, 25-Ж на Рибальському острові. Максимальна висота будівель може становити 12 поверхів.

Ділянку на вул. Електриків, 25-Ж з 2012 року використовувало ГУ МВС в Києві. У серпні 2019 КМДА розпорядженням № 1358 передала землю в користування ГУНП в Києві. Також адміністрація змінила цільове призначення ділянки - тепер він призначений для будівництва та обслуговування житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

Забудова "Рибальського" здійснюється за партнерства ТОВ "Перфект груп інвест" і ТОВ "Сага Девелопмент". На сайті "Рибальського" повідомляється, що в лютому 2017 ділянку по вул. Електриків, 23-Б ПАТ "Київський річковий порт" передав в суборенду ТОВ "Ріверсайд Девелопмент ЛТД", гендиректор якого Андрій Вавриш - екс-чиновник КМДА, колишній начальник Служби містобудівного кадастру Києва.

ТОВ "Сага Девелопмент" - офшорна компанія. Її засновник і бенефіціар - Панамська корпорація "Тревор Бізнес С.А.". Керівником значиться Андрій Вавриш.

Що стосується забудови Рибальського острова, то тут також присутні інтереси Вавриша. ДПТ в межах вулиць Електриків і Набережно-Рибальської дороги в Подільському районі столиці було прийнято Київрадою 29 вересня 2016. Згідно з планом, з 130 га землі Рибальського острова під житлові квартали не вище 9 поверхів піде 44,4 га, під установи обслуговування - 3,1 га. Сквери і парки повинні зайняти 10,1 га території, а площа ділянок забудови ділового, виробничого і комунального призначення зменшать з 71,6 га до 4 га. Цей ДПТ розробило ТОВ "Терра Проджект", яку пов'язують з Вавришем.

Тепер екс-чиновник, якого звинувачували в корупції, є гендиректором ТОВ "Ріверсайд Девелопмент Лтд". Це ТОВ, засновниками якого є офшорні компанії, - київський девелопер, який керує будівництвом ЖК Chicago Central House, ЖК San Francisco Creative House, ЖК New York Concept House, ЖК Einstein Concept House, ЖК Bristol Comfort House і бере участь в реалізації проекту житлового району Rybalsky.