RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Глибоководні риби під час спарювання зливаються в один організм - як це виглядає

Вчені виявили, що глибоководні морські риби вивели сексуальну близькість на новий рівень. Під час спарювання, вудильникоподібні буквально зливаються тілами зі своїми партнерами. Це явище називається сексуальним паразитизмом.

Про це пише видання "Вокруг света", посилаючись на Daily Mail.

Маленький самець назавжди прикріплюється до великої самиці, в результаті чого їх тканини зливаються, і у двох риб формується загальна система кровообігу. Самець стає повністю залежним від самки в харчуванні, прямо як плід в утробі матері. Натомість він поставляє свою партнерку сперму.

Цей дивний спосіб спарювання забезпечує вудильникоподібним рибам репродуктивний успіх. На тих глибинах, на яких вони мешкають, самці і самки перетинаються дуже рідко.

В таких умовах у риб-самок розвинувся новий тип імунної системи, яка не розглядає тіла самців як чужорідну тканину. Одна самка може прийняти до восьми самців одночасно!

У інших видів хребетних сексуальний паразитизм автоматично викликає імунну відповідь. Організм "господаря" атакує чужорідні тканини так само, як знищує клітини, заражені патогенами.

Але вудильникоподібних такий захисний механізм тільки завадив би розмножуватися.

Фото: Shutterstock

Як рибам це вдається

Вчені з Інституту іммунобіологіі і епігенетики ім. Макса Планка у Фрайбурзі (Німеччина) досліджували, як цим глибоководним рибам вдається долати відторгнення тканин.

Команда вивчала геноми різних видів вудильникоподібних, в тому числі їх головний комплекс гістосумісності. Він сигналізує імунній системі, коли клітини заражені вірусом або бактеріями.

Молекули комплексу гістосумісності надзвичайно різноманітні - важко знайти ідентичні форми у особин одного виду. Саме тому операції з пересадки органів пов'язані з безліччю ускладнень.

Дослідники виявили, що у вудильникоподібних риб практично відсутні гени, які кодують молекули головного комплексу гістосумісності. Простіше кажучи, самці риб розпрощалися з імунним розпізнаванням на користь злиття тканин. Функція Т-клітин, які мають ключове значення для імунної системи, фактично була втрачена.

Подальші дослідження показали, що антитіла, друга потужна зброя в арсеналі імунної системи, також відсутня у деяких видів вудильникоподібні.

Якби люди позбулися таких важливих імунних засобів, то втратили б здатність боротися з інфекційними захворюваннями.

Як писав "Апостроф", в мережі з'явилося смішне відео з собакою. На ньому лабрадор Пайпер як зазвичай веселилася в своєму улюбленому басейні, поки не помітила в воді шланг.