RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

4 липня

Всі новини

12-та річниця російсько-грузинської війни: головні факти про конфлікт

З 7 по 12 серпня - чергова річниця початку російсько-грузинської війни.

На початок серпня 2008 року ситуація в зоні заморожених конфліктів Грузії та двох її сепаратистських регіонів Абхазії та Південної Осетії загострилася. Особливо це стосувалося Південної Осетії, що прагнула незалежності з початку 1990-х років.

"Апостроф" розповідає, як все було.

7 серпня близько 16.00 за московським часом президент Міхеїл Саакашвілі заявив, що віддав грузинським силам у зоні конфлікту наказ не відповідати на стрілянину з боку Південної Осетії і закликав опонентів наслідувати його приклад: "Заклинаю вас!" Південна Осетія погодилася припинити вогонь.

МВС Грузії заявило про обстріл села Прісі близько 22.15 мск, а командувач російськими миротворцями генерал Марат Кулахметов сказав, що стріляють по Цхінвалі.

Наступного дня, в п'ятницю, 8 серпня, на 13.00 за московським часом було заплановано переговори між Південною Осетією та Грузією за посередництва Москви. Втім, було очевидно, що сторони готуються не до них, а до початку конфлікту.

Початок війни

8 серпня, 00:00

Перші повідомлення про сильний обстріл Цхінвалі починають надходити близько опівночі. Повідомляється, що до цього часу стрілянина триває приблизно півгодини - із застосуванням установок "Град" та гаубиць. Надходить інформація про те, що до міста рухається грузинська техніка.

Генерал Марат Кулахметов, який командує миротворцями, заявляє, що грузинські Су-25 завдають ударів по Цхінвалі.

Приблизно о першій ночі Грузія офіційно оголошує про початок бойових дій. Держміністр Грузії з реінтеграції Темур Якобашвілі виступає із заявою: "Метою керівництва Грузії є не взяття міст. У Тбілісі хочуть лише поставити крапку на кримінальному режимі, щоб ніхто не загрожував нашим містам, громадянам та інфраструктурі".

Після - члени Ради безпеки ООН за ініціативою Росії збираються на екстрене засідання.

Текст заяви, що складається з трьох речень, члени Радбезу обговорюють протягом двох годин за закритими дверима, проте так і не узгоджують остаточний варіант. Розбіжності спричинило формулювання про те, що обидві сторони, які конфліктують, повинні "відмовитися від застосування сили". Ця фраза не влаштувала Грузію і США, які підтримували цю країну.

Генсек ООН висловив "глибоке занепокоєння" ситуацією в Південній Осетії. Представник ЄС із зовнішньої політики Хав'єр Солана, генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер і представник держдепартаменту США закликали сторони припинити бойові дії і сісти за стіл переговорів.

Заяви лідерів

8 серпня, 10:00

Близько 10 години ранку Темур Якобашвілі закликав Росію втрутитися в грузино-осетинський конфлікт як "справжнього миротворця".

Південна Осетія також звернулася до Росії за терміновою допомогою. "Ми просимо керівництво Росії протягом години надіслати допомогу, в іншому разі буде багато жертв", - сказав голова південноосетинського Радбезу Анатолій Баранкевич.

Незадовго до цього прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, який на той момент перебував у Пекіні на відкритті Олімпіади, пообіцяв, що бойові дії Грузії в Південній Осетії не залишаться без відповіді: "Грузинське керівництво застосувало агресивні дії щодо Південної Осетії. Фактично почалися бойові дії". Однак, якою саме буде ця відповідь, Путін не сказав.

Приблизно о 13:24 заяву робить міноборони Росії, а о 15:30 президент Росії Дмитро Медведєв записує в Кремлі телезвернення, в якому каже, що Росія "була і залишається гарантом безпеки народів Кавказу".

"Згідно з Конституцією та федеральним законодавством, як президент Російської Федерації я зобов'язаний захищати життя і гідність російських громадян, де б вони не перебували", - говорить він. Про введення військ у заяві немає ані слова. Відеозапис зробили у Кремлі і показали в ефірі російських федеральних каналів.

"Логіку кроків, які ми зараз вживаємо, продиктовано цими обставинами. Ми не допустимо безкарної загибелі наших співвітчизників. Винні отримають покарання, на яке вони заслужили", - заявляє Медведєв.

"Хотілося б, щоб у рамках СНД ці дії знайшли відповідну оцінку. І всі мають вжити зусиль щодо погашення конфлікту", - каже Путін.

Втручання Росії

Фактично Росія почала брати участь у конфлікті в перші ж години, а за деякими даними, російські військові могли опинитися в Південній Осетії ще до початку війни - але окремі підрозділи, а не армійські з'єднання. Висування двох тактичних груп 58-ї армії, що була дислокована за Кавказьким хребтом, який відділяє російську Північну Осетію від грузинської Південної, розпочалося в ніч на 8 серпня. Колони рухалися через Рокський тунель, що з'єднував території двох країн у цьому районі.

Об 11:30 президент Грузії Міхеїл Саакашвілі оголошує загальну мобілізацію.

"Лише так ми можемо врятувати нашу країну", - каже Саакашвілі. За попередні роки за програмою підготовки резервістів збройних сил Грузії було натреновано і записано до резерву понад 100 тисяч осіб.

Починають надходити повідомлення про дії грузинської та російської авіації: про удари грузинських штурмовиків по мішенях у районі Цхінвалі та літаків 4-ї армії ВПС і ППО Росії - по військових об'єктах у Грузії та Осетії, здебільшого силами фронтових бомбардувальників Су-24 і штурмовиків Су-25. Повідомляється про бомбування Горі, аеродромів Вазіані та Марнеулі, порту Поті.

Офіційно війна

Міністерство оборони Росії тепер вже офіційно оголосило, що до Південної Осетії направлено підкріплення для допомоги російським миротворцям.

У ніч на 9 серпня грузинські війська обстрілюють Цхінвалі з мінометів та артилерійських систем. У самому місті йдуть бої, чіткої лінії протистояння немає.

Росія продовжує вводити війська через Рокський тунель, створюючи ударне угруповання. До ранку частини 58-ї армії зайняли позиції на околицях Цхінвалі.

Приблизно опівдні Росія офіційно оголошує про втрати в Південній Осетії - 15 загиблих, 150 поранених. Повідомляється про двох збитих напередодні літаках - Су-25 і Ту-22М3. Пілота штурмовика врятували одразу, з чотирьох осіб, які перебували на борту бомбардувальника, врятувався лише один пілот, який потрапив у полон. При цьому МВС Грузії заявляє, що допитує пілота збитого російського літака.

У ніч на 9 серпня російська авіація завдала удар по військовій базі Сенакі. Повідомлялося про загибель 12 грузинських військових.

Парламент Грузії запроваджує в країні воєнний стан строком на 15 днів. У країні оголошують призов резервістів, уряд переходить на цілодобовий режим роботи.

Тим часом президент Міхеїл Саакашвілі закликає до припинення вогню і публічно заявляє, що звернувся з такою пропозицією до президента Росії.

У Кремлі стверджують, що Дмитро Медведєв не отримував жодних офіційних пропозицій про перемир'я, а заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін каже, що для початку перемовин Грузія мусить вивести свої війська з території Південної Осетії.

Формально Росія і Грузія не перебувають у стані війни, попри бойові дії, в яких армії двох країн беруть участь одна проти одної.

11 серпня російські війська починають наступ, переходять лінію розмежування Абхазії, Південної Осетії та Грузії і починають рух вглиб країни.

Вже 12 серпня Дмитро Медведєв оголошує про завершення активних бойових дій і наказує військам ліквідувати "вогнища спротиву".

Як писав "Апостроф", у суботу, 8 серпня, виповнюється 12 років з початку війни між Росією і Грузією. Причини такого розвитку подій можна знайти в історичному для України і Грузії саміті НАТО, який відбувся в квітні 2008 року в Бухаресті.