RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

В людських генах виявили загадкову ДНК

Генетики Мелісса Хубіс і Емі Вільямс з Корнельського університету і Адам Сипел з лабораторії Колд-Спрінг-Харбор оприлюднили результати аналізу древніх геномів неандертальців, денисівської людини і Homo sapiens. З'ясувалося, що в наших генах присутня ДНК невідомого архаїчного виду.

Про це повідомляється на сайті rg.ru з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі в PLOS Genetics.

У ньому йдеться про те, що вчені зробили висновок, що ДНК древнього невпізнаного предка тисячі років тому могла була передана нам.

Вони використовували спеціальний алгоритм, який дозволив не тільки вивчити геноми двох неандертальців, одного денисовця і двох сучасних людей, а й простежити історію схрещування. В результаті вони отримали докази того, що три відсотки генома неандертальців були придбані в результаті їх схрещування з якимись більш давніми людьми. За підрахунками вчених, відбулося це 200-300 тисяч років тому.

У денисовців був виявлений один відсоток генома, отриманий від невідомого і більш далекого родича. Можливо, це був представник Homo erectus, але це всього лише припущення. Аналіз також показав, що близько 15 відсотків цих "суперархаічних" генів могли бути передані сучасним людям, що живуть сьогодні.

Нові результати підтверджують висновки попередніх досліджень, які доводили, що схрещування різних видів людини відбувалося. Наприклад, доведено, що близько 50 тисяч років тому група представників людини сучасної мігрувала з Африки і схрестилася з неандертальцями в Євразії. Причому це був не єдиний випадок, коли древні предки людини та їхні родичі обмінювалися ДНК.

З огляду на велику кількість підтверджених випадків, дослідники говорять, що генетичний обмін був можливий кожен раз, коли дві окремі групи перетиналися "в часі і просторі". Цей принцип ліг в основу роботи нового алгоритму і допоміг вирішити складну задачу виявлення крихітних залишків генів, які налічують сотні тисяч років.

До речі, тепер вчені мають намір застосувати даний метод для вивчення генома тварин. Наприклад, це дозволить дізнатися, як і де відбувалося схрещування вовків і собак.

Як писав "Апостроф", російські вчені з Наукового центру вивчення Арктики провели експедицію на півдні Ямальського району (РФ) і знайшли там стародавнє житло з цінними артефактами.