RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

10-річний "шукач скарбів" знайшов меч, якому сотні років

Школяр з ірландського міста Деррілафан отримав на 10-річний ювілей металошукач, про який давно мріяв. З його допомогою хлопчик знайшов старовинний іржавий меч, що лежав на глибині 30 см, прямо у дворі будинку, в якому він живе зі своїми батьками.

Про це розповідає ВВС.

"Новачкам щастить", - прокоментував знахідку сина батько.

Сім'я поки що не знає точного віку і походження меча, але сподівається, що ним зацікавляться дослідники і музейні працівники. Вони показали артефакт декільком експертам. І ті назвали можливий час виготовлення меча: XVIII століття.

Знавець антикварної зброї Філіп Спунер сказав, що такий меч з кошикоподібною рукояткою могли використовувати англійські офіцери і драгуни з 1720 по 1780 рік. Або ж шотландські військові в період 1700-1850 рр. Експерт більше схиляється до першої версії.

Батько хлопчика стурбований тим, як зберегти артефакт, який, як він побоюється, буде "псуватися з кожним днем". Він сподівається, що меч потрапить в турботливі руки і буде, можливо, виставлений на загальний огляд.

Як повідомляв "Апостроф", чоловік виявив в Великій Британії меч, датований 1 000-900 рр. до н. е. закопаний на глибині півметра під землею.