RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вода із затоплених шахт на Донбасі небезпечна для всієї України - еколог

Окупаційна влада робить питну воду на території Донбасу непридатною для вживання, причому наслідки торкнуться не лише непідконтрольних Києву територій.

Як повідомляється в статті "Апострофа", на окупованій частині Донбасу вугільна галузь майже припинила своє існування, а захоплені шахти затоплюють. Якщо забруднену важкими і токсичними металами воду не відкачувати, вона потрапляє в звичайні водойми, а звідти - і в річку Сіверський Донець, що постачає водою мільйони місцевих жителів.

За даними екологів, при підйомі води в шахтах в неї потрапляють сполуки заліза, марганцю, свинцю, ртуті, а потім ця суміш йде в грунтові та поверхневі води.

"Вода завжди знаходить вихід, і, рано чи пізно, ця вода потрапить в такому ж складі, але вже на контрольовану територію. Зараженими виявляться всі водні об'єкти, які пов'язані між собою через підводні горизонти. І це вже стане неможливо контролювати", - пояснює еколог Тетяна Лампика.

Кілька місяців тому International Human Rights Community ( "Міжнародне співтовариство з прав людини") повідомило, що має в своєму розпорядженні дані про повне затоплення шахти "Юнком" під Єнакієво, де в 1979 році був проведений експериментальний ядерний вибух, після чого об'єкт був законсервований.

Згідно з повідомленням, сумарна концентрація радіонуклідів в водоносних горизонтах прилеглої території при заборі на відстані 5 км від об'єкту становить 20-34 * 103 Бк/кг.

"Це означає, що низькорадіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води", - зазначили в організації. Правда офіційних підтверджень цієї інформації немає, оскільки окупанти не допускають незалежних експертів на об'єкти.

Детальніше про це - у статті "Чорнобиль на Донбасі: як окупанти вдарили по екології на сході України".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: