RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Асоціації екологів закликали політиків припинити передвиборчі маніпуляції на тему захисту навколишнього середовища

Професійна асоціація екологів України закликає політиків припинити передвиборчі маніпуляції на тему захисту навколишнього середовища, оскільки вони дискримінують інститут громадянського суспільства і можливості для сталого розвитку країни в цілому.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

"Хочу акцентувати увагу, що саме екоманіпуляціі і хайп на екотренд відволікають увагу суспільства від реальної проблематики захисту навколишнього середовища. Щоразу перед виборами на поверхню піднімаються (показові) екологічні проблеми, точково роздуваються окремі аспекти екопроблем, вигідно маніпулюючи свідомістю виборців в тих чи інших регіонах. У той же час проблеми, що представляють реальну загрозу для українців десятиліттями, знову залишаються в тіні", - сказала вона.

За словами президента асоціації, сфера охорони навколишнього середовища страждає від подвійних стандартів. По-блюзнірськи лунають демонстративні звіти окремих чиновників в соцмережах, що якесь підприємство було оштрафоване. У той же час, за інформацією Міжнародного фонду дикої природи (World Wildlife Fund), країна "потопає в смітті, чиновники полюють в заповідних лісах на диких тварин, сотнями гектарів вирубуються ліси, Україна ризикує залишитися без питної води".

Циганок зазначила, що про проблеми навколишнього середовища згадують або на виборах, або під час екологічних катастроф. Лише деякі лідери, структури, громадські організації регулярно акцентують увагу на реальних загрозах і необхідності системних підходів і рішень до усунення проблем.

"Час від часу активізуються різні "екоексперти", які не мають досвіду роботи в цій сфері, освіти або наукового обґрунтування претензій, проте мають готові рішення! Деякі політики і псевдоексперти продовжують заробляти на екотемі як гроші, так і політичні дивіденди. Як наслідок, це дискримінує інститут громадянського суспільства і можливості для сталого розвитку в цілому", - підкреслила президент асоціації екологів.

Циганок вважає, що, незважаючи на постійне оновлення облич у владі, досі немає ні системи екологічного моніторингу, ні якісних екологічних досліджень, ні стандартів якості навколишнього середовища; великих суб'єктів господарювання запрошують на "знайомство", а в разі відмов - застосовують адміністративний тиск, в тому числі за допомогою кримінального провадження.

"Поки тривають такі "замовлення", країна давно вже стала епіцентром екологічної катастрофи в Європі і продовжує їм залишатися, отримуючи листи-скарги з сусідніх країн", - додала вона.

Професійна асоціація екологів - перша в Україні об'єднана група професійних екологів. Медіатор екосфери, створений для синхронізації інтересів держави - бізнес-громадськості - науки з метою збереження навколишнього середовища. Асоціація, створена екологами для екологів, не фінансується політичними силами, об'єднує фахівців з усієї України. Виступає за взаємодію бізнесу, громадськості, науки і держави.