RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Яке свято 5 жовтня і що не можна робити

У понеділок, 5 жовтня, церква вшановує пророка Йону і священномученика Фоку Синопского.

"Апостроф" розповідає про свято.

Іона - один з 12-ти малих пророків. Бог послав його проповідувати в Ніневії, але Йона вирішив, що може цього не робити і сів на корабель в іншу країну. Під час подорожі розігрався шторм через його непокору. Тому Іона викинувся за борт. Шторм затих, а Бог наказав киту проковтнути Йону. Там він пробув три доби, а потім кит виплюнув його на сушу. Після цього повторне прохання йти до Ніневії він відразу ж виконав.

Фока ще в юному віці отримав дар виганяти бісів і зціляти людей. Городяни вибрали його єпископом, а він багатьох наставив на істинний шлях, допомагав шукати відповіді на питання. Правитель хотів змусити Фоку відректися від Христа, але мученик виніс все і твердо стояв на своєму. Тому його стратили.

На згадку про Іону в цей день не можна їсти рибу, це вважається гріхом. Її не можна також купувати і продавати. Якщо в лісі зустрінете дідка з кошиком, йдіть від нього подалі, це може бути Лісовик. День добре підійде для подружніх відносин і різних свят, але не можна зустрічатися з родичами коханого.

Приказки і прикмети:

  • Журавлі 5 жовтня відлетіли у вирій, - прикмета, що зима рання буде.
  • Гримить грім - очікується тепла осінь і холодна зима.
  • Заморозки вранці обіцяють ранню зиму.
  • Туман ввечері - до поліпшення погоди.
  • Знайдені 5 жовтня гроші потрібно кинути у водойму, - за прикметою, тоді багатства прибуде.

Якщо в ніч на 5 жовтня жінці приснився чоловік, - до гарних новин, а чоловікові дружина, - до пліток.

Народжені в цей день мають добре розвинену інтуїцію, завдяки якій вони легко уникають неприємностей і домагаються успіху в будь-яких своїх починаннях.

Як повідомляв "Апостроф", у перший понеділок жовтня щорічно святкують Міжнародний день лікаря, цього року його відзначають 5 жовтня.