RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Суворих зим не буде, а літо стане довшим: синоптик озвучила цікавий прогноз

Середня річна температура повітря в Україні і далі буде підвищуватися. Це призведе до того, що теплі зими стануть нормою, хоча все ж таки морозні і сніжні зими траплятимуться в наших широтах - з періодичністю раз на десять років.

Про це в коментарі "Главреду" розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За її словами, загальні тенденції на планеті свідчать про те, що температура повітря і надалі буде підвищуватися.

"Імовірно, що раз на десять років можуть бути суворі холодні та сніжні зими. Тобто, їхня ймовірність залишається, але вони траплятимуться все рідше", - розповіла метеоролог.

Експерт наголосила, що підвищення середньої річної температури повітря більше, ніж на два градуси, призведе до незворотних змін в атмосфері та всій кліматичній системі.

"Підвищення середньої температури повітря на рік на 0,1 градуса означає зростання тривалості теплого періоду на один день. Якщо ж середня температура глобально може зрости на два градуси, це означатиме, що тривалість теплого періоду може збільшитися на 20 днів", - пояснила експерт.

За словами кліматолога, незворотні зміни вже почалися в полярних широтах, девідбувається інтенсивне танення вічної мерзлоти, викликане підвищенням температури на 1 градус.

"Страшно уявити, що станеться, коли температура підвищиться на два градуси. Прогноз кліматичних моделей свідчить, що на нас чекає підвищення температури в арктичних регіонах не на 2-5 градусів, а 8-10. Уявіть собі, якщо тривалість літа у полярних широтах зросте на три місяці. Звідси – і танення льодовиків та підвищення рівня світового океану", - додала Балабух.

Експерт вкотре наголосила на тому, що завданням на сучасному етапі є недопущення подальшого підвищення температури, від виконання якого залежить виживання людства.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні взимку 2020-2021 року багато снігу чекати не варто, як і сильних морозів через серйозні зміни клімату.