RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Археологи вивчили стародавні посудини і розгадали біблійну таємницю: фото

Команда археологів з Єврейського університету і Управління старовини Ізраїлю заявила, що змогла визначити розміри загадкової біблійної долоні - вони звернули увагу на горлечка древніх глечиків.

Про це повідомляє Haaretz.

Вчені вивчили 307 стародавніх глиняних посудин, виготовлених в різних місцях на території Іудеї і Ізраїлю, внутрішній обід горлечка виявився скрізь однаковим. Археологи припускають, що цей діаметр і є шириною долоні.

Те, що понад 300 судин, виготовлених на протязі 350 років в різних місцях, мали один розмір горлечка - не випадково, вважають археологи Орталь Харуш, Авшалом Карасик і Узі Смілянський.

Діаметр горловини судин приблизно дорівнює середній чоловічій долоні, розмір якої можна обчислити виходячи з замовлень на рукавички армії США. Середній розмір американських армійських рукавичок становить сьогодні 8,67 см.

Дослідники підкреслюють, що хоча люди за 3000 років стали вище ростом, але розмір рук не змінився. Інакше кажучи, гончарі робили горловину під ширину своєї долоні.

Найстаріші глечики мали об'єм від 20 до 40 літрів і були знайдені в Хірбет-Кайяфою в 30 км на північний захід від Єрусалиму. Тут знаходився зруйнований палац, який дехто вважає палацом царя Давида. Друга група глечиків має зовсім іншу форму і датується IX століттям до нової ери. Вони мали об'єм від 30 до 50 літрів і були типові для північного Ізраїлю залізного віку. Третю групу склали глечики з Юдеї, в тому числі глечики з клеймами на ручках, що вказують на те, що судини належали царю. Це були стандартні глечики для зберігання рідин, вина і масла, також об'ємом від 30 до 50 літрів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи виявили поруч з містом Созополь в Болгарії під водою стародавнє поселення, яке було засноване 7 тисяч років тому.