RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Це підсудна справа: названо 3 головні претензії до української вакцини від коронавірусу

Спасителем України від смертельного коронавірусу називають "українську вакцину", на розробку якої на підприємстві "Діапроф-Мед" просять 150 мільйонів гривень, однак до досліджень українських вчених є багато питань.

"Апостроф" з'ясував, які головні претензії висувають до українського препарату.

Результати досліджень

По-перше, не вдалося виявити оприлюднених результатів проведення досліджень під час доклінічній фази випробувань, яка передбачає наявність чітких доказів безпечності та ефективності, отриманих в лабораторних умовах; показники цієї ефективності; докази ефективності вакцини проти збудника в концентраціях, безпечних для організму людини і т.д.

У США кожна поважаюча себе наукова лабораторія публікує результати досліджень в наукових журналах, які поряд з результатами самих досліджень доступні для оцінки фахівців і повинні містити методику проведення випробувань, дані про фахівців-учасників, місце їх проведення та інші подробиці.

Загадкова лабораторія

По-друге, виявилося, що "українські оригінальні" дослідження проводилися "в культурі інфікованих клітин людини".

З огляду на те, що збудник хвороби COVID-19 відноситься до категорії особливо небезпечних вірусів для роботи з підготовки вакцини, де на першому етапі необхідне напрацювання вірусу до культури клітин людини, в обов'язковому порядку потрібна спеціальна лабораторія BSL-3. Там повинні бути герметичні двері, і вчені працюють часто в спеціальних костюмах, повністю ізольовано від матеріалу за допомогою "рукавичок", вставлених в спеціальні бокси.

В Україні не існує жодної лабораторії подібного класу біозахисту. Робота з культурами вірусу поза подібними лабораторіями - це підсудна справа у нас в країні, і дуже-дуже пильна увага міжнародної спільноти, розбурханої недавніми фактами отруєння людини за допомогою біологічної зброї.

Особа дослідника

І останній момент - це особа Михайла Фаворова, людини з нізвідки, яка раптом виявилася на перших ролях в масштабному проекті, ціною в багато-багато державних мільйонів.

Характерна деталь - ця людина, яка якимось чином переконала українського президента в перспективі проекту "українського кандидата на вакцину", раніше в інтерв'ю російським каналам в якості незалежного експерта заявляла, що не слід серйозно сприймати російські проекти розробки вакцини, що знаходяться точно на такій же стадії , як сьогодні українська. Тобто коли йшлося просто про експертну оцінку - результати "нічого не значать", а коли запахло 150 мільйонами - "дуже перспективні".

Як повідомляв "Апостроф", міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що доклінічні випробування вакцини, розробленої українськими вченими, показали успішний результат і підтвердили її ефективність.