RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли про відповідальність, яку можуть понести учасники незаконної акції протесту на КЗРК

Акція протесту на Криворізькому залізорудному комбінаті (КЗРК, Кривий Ріг) закінчилася 15 жовтня, але дії, за які може настати кримінальна відповідальність (підземна акція протесту, блокування роботи шахти як об'єкта підвищеної небезпеки, грубе порушення техніки безпеки, підбурювання до протиправних дій, заподіяння майнового збитку в особливо великих розмірах, підкуп і ін.), повинні бути оцінені в судовому порядку.

Про це пише УНН.

"Будь-яким держорганом, який вивчить ситуацію, буде зафіксовано очевидне порушення ст. 42 Гірничого закону України, яка забороняє проводити страйки в підземних виробках, порушення протестуючими встановленої законодавством процедури започаткування та проведення страйку. Про це говорить і міжнародне законодавство", - уточнює ЗМІ.

Акція протесту на КЗРК стала несподіванкою для менеджменту - ніхто зі співробітників не висловлював свого невдоволення: підприємство працювало стабільно, зарплата виплачувалася без затримок. Учасники "страйку" не могли сформулювати вимоги, не кажучи про те, що вони не попередили керівництво про акцію і не спробували вирішити питання відповідно до Закону "Про порядок вирішення колективних трудових спорів". Факти вказують, що підземна акція є "зрежисованою і далека від задекларованих намірів учасників. На шахтах були створені т.зв. "сітки" (або "піраміди") по оплаті "роботи" провокаторів", відзначає ЗМІ. Юридичну кваліфікацію схеми (якщо вона буде доведена), так само як і міру кримінальної відповідальності причетних осіб, належить дати в установленому законом порядку. За однією з версій, інформація про оплату "кістяку" протестуючих на КЗРК стала публічною, оскільки не всім учасникам "сітки" заплатили обіцяні гроші. У цій ситуації багатьох експертів здивувала бездіяльність профспілок, зокрема, Незалежної профспілки гірників України. Аналізуючи ситуацію на КЗРК, вони відзначили, що покладену на профспілки функцію, позначену в законі, НПГУ не виконав - саме профспілки повинні були б організувати людей, не доводячи ситуацію до незаконного блокування підприємства; роз'яснити працівникам їх права та порядок дій; допомогти висунути письмові вимоги; ініціювати проведення колективних переговорів; підготувати позицію трудового колективу і очолити переговори. НПГУ суперечливо коментує страйк - рапортує про досягнення шахтарями поставленої мети (хоча вони "добилися" рівно того підвищення зарплат, яке пропонувалося КЗРК), і продовжує критикувати дії адміністрації, стверджуючи, що зарплата низька, умови не відповідають законодавству, менеджмент вороже налаштований і т.д.

Як розповідають шахтарі в приватних бесідах, працівники КЗРК (за винятком окремих осіб) розібралися і зрозуміли, що досягнутий результат по підвищенню зарплати прийнятний на тлі існуючих по галузі. Причому домовитися з адміністрацією можна було на законних підставах, не вдаючись до протесту під землею. "Але саме цей момент і турбує тих, хто підштовхував людей до порушення законодавства в пошуках політичних дивідендів", - пише видання.

"Рано чи пізно за незаконні дії, наклеп і дискредитацію підприємства доведеться відповідати. А щоб переконається, що дії незаконні, не потрібно бути юристом. Достатньо прочитати профільні закони", - йдеться в матеріалі.