RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Вибори президента США: як рахують голоси і коли назвуть переможця

У вівторок, 3 листопада, в США пройдуть президентські вибори.

"Апостроф" розповідає, як проходять вибори і коли чекати результатів.

Як обирають президента в США

Американці, на виборах президента, віддають свої голоси колегії вибірників, вони не голосують за кандидатів безпосередньо.

По всій країні вибірників 538. У кожному штаті - своя кількість. Який з кандидатів набере найбільшу кількість голосів в штаті (демократ чи республіканець), той і заручиться одностайним голосуванням. Кандидат, який набрав 270 голосів вибірників з 538, і стає президентом США.

Якщо кандидати набрали однаково голосів або ніхто не зміг набрати 270, то остаточне рішення залишається за членами Палати представників США.

Те, скільки голосів від виборців кандидати отримають безпосередньо, на виборах не має ніякого значення.

Як будуть голосувати в 2020 році

Щоб уникнути великого скупчення людей на дільницях під час пандемії коронавірусу, американська влада дає можливість американцям проголосувати за президента поштою.

Чинний президент США Дональд Трамп стверджує, що демократи за допомогою голосування поштою сфальсифікують результати виборів. При цьому якщо Трамп спробує оскаржити результати "поштового голосування", то постраждають в першу чергу голоси демократів: згідно з опитуваннями, прихильники кандидата в президенти Джо Байдена більш схильні голосувати поштою.

"Подивимося. Я не скажу, що так, [я визнаю результати]. Я не скажу, що ні", - заявив Трамп в інтерв'ю.

Коли оприлюднять результати

Зазвичай вже в ніч після виборів стає зрозуміло, хто стане новим президентом США, але, через велику кількість голосів, відправлених поштою, підрахунок може зайняти дні і навіть тижні. У штатах, де Трамп і Байден покажуть близькі результати, можливий перерахунок голосів.

При цьому Трамп уже оголосив в твіттері, що Америка повинна знати результати в ніч голосування - тобто він може оголосити себе переможцем, не чекаючи остаточних підрахунків.

14 січня Колегія вибірників повинна офіційно оголосити свої підрахунки, а 20 січня опівдні закінчується перший термін президентства Дональда Трампа.

Хто переможе - Трамп чи Байден?

Фахівці компанії GQR відзначають: нинішній електоральний розрив між Байденом і Трампом більш великий, а його скачки більш передбачувані, ніж між Трампом і Клінтон в 2016 році,пише видання "Новое время".

Кандидат від Демократичної партії США має більше 50% схвалення з боку населення за ключовими показниками. В 2016 році за шість днів до виборів Хілларі Клінтон випереджала Трампа на 3,1%, тоді як Байден в даний час - на 8,7%.

Демократична партія також має високі шанси зберегти більшість у Палаті представників Конгресу США, і навіть збільшити кількість місць. Шанси отримати більшість в Сенаті, нині контрольованому республіканцями (53 проти 47 місць), у Демпартії менше - 74%.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Дональд Трамп 24 жовтня віддав свій голос за майбутнього главу держави.