RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Свято Казанської ікони Божої матері: традиції і заборони в цей день

У середу, 4 листопада, православні вшановують Казанську ікону Божої Матері, яка є однією з найбільш шанованих в православ'ї. До Казанської ікони Божої Матері звертаються за покровительством сім'ї, жінок і дітей, нею благословляють молодят, а також дарують на вінчання і хрещення.

"Апостроф" розповідає про історію свята, а також традиції і заборони дня.

Чудотворний образ Богородиці вшановується церквою двічі на рік. 21 липня відзначається Казанська Літня, 4 листопада - Казанська Осіння.

Свято Казанської ікони Божої Матері, яке відзначається 4 листопада, пов'язане з подіями 1612 року, коли Москву звільнили від польських військ. Тоді Казанська ікона була головним символом народного ополчення. Після звільнення Москви князь Дмитро Пожарський звів у центрі міста Казанський собор, в який в 1636 році передали чудотворний образ.

Традиції Казанської ікони Божої Матері Осінньої

4 листопада віряни моляться про здоров'я близьких і про мир на рідній землі біля ікони Казанської Божої Матері. Вважається, що укладений в День Казанської ікони Божої Матері шлюб буде особливо міцним. При цьому за традицією, батьки повинні подарувати молодятам Казанську ікону Богородиці.

Перед іконою моляться про кохання, заміжжя, сімейне щастя, про здоров'я дітей і чоловіка. Також просять про спокій будинку, народження дитини, про зцілення від хвороб (особливо очей) і про мудрість для прийняття правильного рішення.

Раніше в цей день дівчата на виданні йшли в гай, де дивилися в листочок берези, покритий інеєм, як в дзеркало. Вони вірили, що цей ритуал розкриває красу і допомагає швидше вийти заміж. Також є повір'я, що Казанська ікона захищає будинок від пожежі, хвороб і недобрих гостей.

Прикмети 4 листопада

  • У день Казанської Богоматері завжди йде дощ.
  • Вранці туман - ще буде тепло.
  • Що Казанська покаже, те й зима скаже.
  • Ясний день - до похолодання.
  • Хто одружується - буде щасливий.

Що не можна робити в день Казанської ікони Божої Матері

  • Заборонено сваритися, злитися, конфліктувати, лихословити, допускати погані думки, бажати комусь зла. Ці заборони актуальні і в будь-який інший день, але в церковні свята віруючі особливо прагнуть дотримуватися їх.
  • В цей день домашні справи і важку фізичну працю рекомендується перенести на інший день.
  • Вважається, що на Казанську ікону Осінню не можна виїжджати в далеку дорогу - шлях назад буде довгим.

Як повідомляв "Апостроф", в останній місяць осені святкують день Казанської ікони Божої Матері і Собор Архістратига Михаїла. Також в листопаді починається багатоденний Різдвяний піст.