RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

День великомученика Дмитра Солунського: що потрібно обов'язково зробити і як молитися

У неділю, 8 листопада в Україні православні християни відзначають Дмитрієв день. Він присвячений пам'яті Дмитра Солунського, який прийняв мученицьку смерть за християнську віру.

"Апостроф" зібрав важливі традиції цього дня.

Що заведено робити в Дмитрієв день

За народними звичаями, 8 листопада було прийнято пити пиво. "В Дмитрієв день і горобець під кущем пиво варить", - говорить старе прислів'я.

Цього дня не дозволялося працювати.

Дмитрієв день також вважається закінченням сезону сватання.

У це свято потрібно згадати про покійних родичів, і не тільки молитвою в церкві. За повір'ям, з настанням темряви душі покійних родичів збираються в будинку. Тому на ніч прийнято залишати ємність з чистою водою і рушником - щоб почувши душа могла напитися або помитися.

Обід в Дмитрієв день подають, коли стемніє. При цьому від кожної страви відкладають по ложці в окрему тарілку і залишають перед іконою - для покійних душ.

За що і як молитися

Вважається, що молитви перед образом Дмитра Солунського допомагають в лікуванні багатьох захворювань, особливо очних. Перед цією іконою моляться також про допомогу тим, хто потребує зміцнення духу перед лицем небезпеки.

Дмитра називають покровителем воїнів і захисником від ворожих нападів. Військові та їхні близькі можуть молитися святому Дмитра Солунського про те, щоб вижити в бойових діях і щоб подолати тяготи несення служби.

Традиційний текст молитви до Дмитра Солунського такий:

"Святий і славний великомученику Христовий Дімітріє, швидкий помічнику і теплий заступниче з вірою, хто до тебе! Стоячи перед Небесним Царем зі сміливістю, випроси у Нього прощення гріхів наших, щоб позбутися нам від згубної виразки, трусу, потопу, вогню, меча і від вічної кари: моли благість Його, щоб ущедрити місто се (обитель сю) і будь-яку країну християнську, випроси у Царя над царями над ворогами перемогу народу і всій же державі нашій мир, тишу, твердість у вірі і поступу у благочесті; нам же, шануючим чесну пам'ять твою, виблагай благодатне зміцнення на справи благі та любі Владиці нашому Христу Богові, щоб сподобилися молитвами твоїми спадкувати Царство Небесне і прославляти Його з Отцем і Святим Духом на віки віків. Амінь".

Як повідомляв "Апостроф", в останній місяць осені святкують день Казанської ікони Божої Матері і Собор Архістратига Михаїла. Також в листопаді починається багатоденний Різдвяний піст.