RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Симптомів немає, але тест позитивний: лікар пояснив, що не так з ПЛР-тестами тих, хто "видужав"

Медики пояснили, чому через 14 днів після початку захворювання на коронавірусну інфекцію, коли у хворого вже немає ніяких симптомів, його ПЛР-тест може бути позитивним.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Лікар Сергій Крамарєв розповів, що на сьогодні вже доведено, що до 8-10 дня після хвороби вірусу в організмі вже практично немає, а ПЛР-тест фіксує не живий вірус.

"Ось ті позитивні ПЛР-тести, можуть знаходити вірус і через три тижні, і навіть через місяць. Це пояснюється тим, що в слизових оболонках залишаються клітини, в яких був вірус. Ці клітини поступово відмирають, вірусу вже немає, але оскільки це вірусу в цих відмираючих клітинах ще залишаються. Фактично ПЛР фіксує не живий вірус ", - пояснив він.

Він додав, що виходячи зі світових досліджень, хворий на коронавірус вже на 10 день вважається незаразним, навіть якщо його тест позитивний.

Це підтверджує і інфекціоніст Віталій Євтушенко, проте фахівець рекомендує все ж не відвідувати місця, де є люди з групи ризику, хоча б в перші дні після двох тижнів лікування.

"Вважається, що після двох тижнів від перших симптомів, вже дуже низька ймовірність зараження. Навіть якщо якийсь вірус залишився, він не настільки життєздатний, і виділяється не в такій кількості, щоб заразити інших", - сказав він.

При цьому медик рекомендує утриматися від відвідувань місць, де є люди з групи ризику: діти, хворі на рак або люди похилого віку. На роботу виходити можна, якщо немає ніяких проявів симптомів, але в масці і дотриманням всіх профілактичних заходів.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Коли хворий на коронавірус може вважатися видужалим - три важливих умови.