RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

"Схоже, що ми перейшли на іншу сторону барикад, але це не так": Масі Найєм про захист "Трейд Коммодіті"

"Міллер, юридична компанія" ухвалила рішення захищати Володимира Трофименка, інвестора "Трейд Коммодіті" - одного з фігурантів справи закупівель палива Міноборони.

Про це у блозі на сайті "Українська правда" написав адвокат Масі Найєм.

Він наголосив, що схоже, що компанія перейшла на "іншу сторону барикад", проте це не так.

"Хочу показати, скільки огріхів допустили детективи та процесуальні керівники, намагаючись довести розслідування до бажаного результату", - зазначив адвокат.

У травні 2016 Міноборони уклало договори закупівель палива на суму більш ніж мільярд гривень з ТОВ "Трейд Коммодіті". Місяцем пізніше укладено додаткові угоди, якими підвищено ціни на 149 млн грн. У лютому 2017 Державна аудитслужба дійшла висновку, що додаткові угоди укладені незаконно.

"Ґрунтуючись на висновках аудитслужби детективи НАБУ повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 КК Володимиру Трофименку - інвестору "Трейд Коммодіті". Адмінсуди (три інстанції) вирішили, що висновки щодо 149 млн збитків та незаконності додаткових угод - не дійсні. Оскільки висновки аудиторів та експертиза були ключовими доказами, САП змінило підозри та встановило, що сума збитків 58 млн - вартість частини угод, укладених 15.06.2016. Начебто, факту підвищення цін саме за цими додатковими угодами не було", - зазначив він.

Масі Найєм назвав помилки, що були допущені слідством -що докази НАБУ про незаконність угод "не витримують критики": "Докази НАБУ будувались на Акті перевірки закупівель Міноборони ДАС та висновку експертизи, що повторював підрахунки ДАС у частині збитків… Адмінсудами трьох інстанцій висновки ДАС визнано необґрунтованими, а підписання додаткових угод про підвищення цін - правомірним (Рішення Окружного адмінсуду Києва від 14.03.2018 та Київського апеляційного адмінсуду від 27.09.2018 залишено в силі Верховним судом 29.03.2019).

Другою помилкою, за словами адвоката, є незаконне поновлення досудового розслідування та фактичне визнання законності угод НАБУ/САП.

"Після винесення рішення апеляційного адмінсуду САП поновило завершене досудове розслідування. Такої процесуальної дії не існує в КПК", - зазначив Найєм.

Ще одними помилками, які були допущені слідством, за словами адвоката, є відвід детектива, який "фактично продовжував брати участь в розслідуванні", та не врахування, що на світовому ринку ціна на паливо за кілька років зросла. Попередні оцінки діяльності "Трейд Коммодіті" з боку чиновників, відсутність потерпілих (Міноборони), неоскарження НАБУ угоди в суді, на думку Найєма теж є помилками слідчих.

"Мрію, щоб НАБУ та САП добивалися побільше обвинувальних вироків у ВАКС. Але кожен вирок має бути результатом скрупульозно зібраних доказів, змагальності у суді. Винних не можна призначати, особливо на догоду кон’юнктурі", - зазначив адвокат.

"Чому "Міллер" та я вирішили взятися за справу "Трейд Коммодіті"? Ми хочемо справедливої правової системи, намагаємося перегорнути сторінку історії розвитку правоохоронних структур, коли сповідувався принцип "друзям все, ворогам — закон". У САП працюють мої побратими по АТО, в НАБУ - однодумці по філософії чистоти влади. Але… закон один для всіх", - резюмував адвокат.