RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Фігурантів справи VAB НАБУ викликало тільки раз, а Ситник боїться згадувати прізвище Писарука - Олег Бахматюк

Бізнесмен Олег Бахматюк розповів, що в справі проти нього та екс-заступника голови НБУ Писарука слідчі НАБУ провели по одному допиту за рік, а його самого жодного разу не допитали, хоча у НАБУ була і є така можливість.

Олег Бахматюк прокоментував в інтерв'ю Дмитру Гордону розслідування справи НАБУ проти нього і Олександра Писарука про надання кредиту рефінансування VAB банку, пише "РБК-Україна".

За його словами, за рік слідство провело лише по одному допиту менеджерів його компанії і тільки один допит Олександра Писарука, а самого Бахматюка не допитали жодного разу, хоча у НАБУ є можливості це зробити.

"Мій "спільник" Писарук заплатив 5 млн грн - і випущений під особисту поруку. Ну, "спільник" в лапках, який "вкрав" зі мною 1,2 млрд гривень, за версією НАБУ. Живе і працює в Україні. Моїх менеджерів, 15 осіб, закрили і (тиснули на) компанію. З усіх менеджерів, знаєте, скільки разів людей допитали за рік? Один раз. Скільки разів Писарука за рік допитали? Один раз. А що ж так?", - розповідає бізнесмен.

Олег Бахматюк заявив, що його самого НАБУ не допитували ні разу, хоча знають про його місцезнаходження в Австрії - НАБУ повідомлено.

"Мої адвокати звертаються: "Ми тут". Ми через віденську прокуратуру звернулися в Інтерпол і до української прокуратурі: сказали "ми тут". Згідно з міжнародною конвенцією, я тут офіційно перебуваю за статусом. Це моє право, як громадянина України, людини, право по ЄСПЛ. Я кажу: я готовий давати свідчення, - заявляє бізнесмен. - Вони, згідно із законом, повинні делегувати австрійській прокуратурі мене допитати, задати питання, але я буду в європейській державі, з нормальним адвокатом. За рік можна було 20 раз мене допитати".

За його словами, НАБУ "просто боїться" згадувати прізвище другого фігуранта справи, Олександра Писарука, тому, що він був представником МВФ в Україні, але без нього справа розвалюється.

"Мій "спільник" - це виконуючий обов'язки голови Нацбанку, коли Гонтарева була у відпустці, Писарук, який зібрав нараду у себе в кабінеті, запросив акціонера, запросив голову наглядової ради, голову правління, директорів департаменту. Він зібрав нараду - це була "змова" якраз на 1,2 млрд гривень. Це людина, яка фактично вивела мій банк з ринку. Ви чули хоч раз від Ситника, Шабуніна, прізвище Писарука? Я ніколи не був чиновником, не був депутатом, міністром. Я не підпадаю під категорію "чиновник", я не державний службовець. Державним службовцям у моїй справі є Олександр Писарук. А знаєте чому? Тому що Олександр Писарук 3 роки був представником МВФ в Україні. І фактично сказати, що я вступив в змову з Писаруком... Бо він основний фактор. Я постійно говорю Шабуніну, Ситнику: немає ніякої справи Бахматюка. Це підміна понять".

Справу проти Писарука і Бахматюка було відновлено, вона розслідується НАБУ з 2019, хоча була закрита слідчими органами і рішеннями судів через відсутність складу злочину. Вона стосується надання кредиту рефінансування VAB банку Олега Бахматюка, який під контролем НБУ пішов на виплати вкладникам банку під час т.зв. "банкопаду" 2015.