RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

Навіть без локдауну: економіст назвав "хитрощі", які змусили б українців сидіти вдома

Економічний експерт Олексій Кущ піддав сумніву ефективність карантину вихідного дня, який запроваджується вже з 14 листопада, і заявив, що у держави є інші важелі, щоб дійсно змусити людей сидіти вдома.

В Україні ввели карантин вихідного дня і скасували "зони" карантину: всі подробиці

Про це він пише у своїй статті для "Апострофу" .

За словами експерта, локдаун матиме певний ефект, але люди все одно ходитимуть одне до одного і спілкуватимуться.

"Будь-які анти-епідеміологічні заходи повинні відповідати рівню інституційного розвитку держави. Українська влада абсолютно недієздатна у плані розробки заходів, які б враховували особливості українців. Наприклад, можна пенсіонерам і молоді доплачувати за дотримання карантину. Контролювати це можна було б за допомогою цифрових сервісів. Наприклад, за кордоном є такий досвід квестів, коли людину час від часу протягом дня просять виконати якусь дію вдома, зробити селфі і надіслати в чат. Підліток просидів на вихідних вдома – і отримав, скажімо, 500 грн чи 1000 грн", - зазначив Кущ.

Він звернув увагу на те, що держава має фінансові та інші ресурси для того, щоб вживати заходи стримування.

"Мінфін достроково викупив у кредиторів на $1,1 млрд боргів, які не були в плані погашення на цей рік – це були борги 2021-2022 років. Я вважаю, що це навіть дорівнює фінансовому злочину. Ці гроші можна було б витратити на доплати людям. Торгові мережі могли б запровадити знижки за номерами дисконтних карток. Наприклад, у людей, в яких картка закінчується на парне число, знижки -10% будуть у парні числа місяця. Так само і з непарними числами. Те ж стосується ресторанів і спортзалів. Це допомогло б розосередити потоки людей. Держава може вигадати інструменти компенсацій на такі витрати з боку торговельних мереж. Наприклад, можна зараховувати їх як сплату певних податків", - резюмував екперт.

Детальніше про карантин вихідного дня читайте в матеріалі "Апострофа": Карантин вихідного дня: чи врятує Україну рішення Кабміну.