RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 липня

2 липня

1 липня

Всі новини

Археологи виявили "ідеально точну" гирю, якій майже 3 тис. років: фото і відео

Працівники старовини Ізраїлю виявили в країні давню гирю, вік якої майже 3 тис. років.

Про це повідомляє Sci-News.

Гирю датують періодом Першого Єрусалимського Храму або Храму Соломона (950-586 рр. до н.е.), її виявили поруч із західною стіною Храмової гори в Єрусалимі.

Відзначимо, що артефакт виготовлений з вапняку і знаходиться в дуже хорошому стані. Гиря має куполоподібну форму з плоскою підставою. У її верхній частині знаходиться єгипетський символ, що нагадує грецьку букву "гама". Цей символ означав скорочену одиницю виміру - "шекель". Дві лінії в цьому символі позначають подвійну масу, тобто вага гирі становила два шекеля.

Відзначимо, що в ті часи вага одного шекеля становила близько 11,5 грама, таким чином гиря повинна важити близько 23 грамів.

"Цілий рік, особливо під час паломництва, біля підніжжя Храмової гори напевно збиралося багато людей. Місцеві жителі і паломники, ймовірно, торгували тут, продаючи і купуючи предмети для жертвоприношень і підношень, а також їжу, сувеніри та інші товари. Наприклад, виявлену гирю можна було використовувати для точного вимірювання ваги продуктів на ринку", - повідомили керівники розкопок доктор Барак Моннікендам-Гівон і Техілла Ліберман.

Як повідомляв "Апостроф", археологи на Голанських висотах відкопали форт, що датується часом біблійного царя Давида. Ймовірно, він був частиною загадкового королівства Гешур.