RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

На периферії твориться пекло: волонтер розповіла, як українці з Covid-19 вмирають без кисню

Відомий волонтер Леся Литвинова є співзасновником благодійного фонду "Свої", який займається поставками кисню для хворих на коронавірус. Вона розповіла про кричущу нестачу кисню в українських лікарнях в регіонах.

Про це повідомляє "ТСН".

Волонтер розповіла, що люди в розпачі звертаються до неї і розповідають жахливі історії про те, що хворих навіть з сатурацією 70 не беруть в лікарні.

"Мама пенсіонерка, підтверджений COVID-19, захворіла 6 листопада. Чекаємо місце в лікарні. Поки перебуває вдома на ізоляції. Ми в місті Біла Церква. Не може дихати, у неї астма. Пульсоксиметр показує рівень кисню 70. Лікар сказав, що треба дихати киснем. Чи є у вас апарати?". Я її питаю: "З такою сатурацією вас не беруть до лікарні?". Вона пише: "Немає місць. Ми згодні в Тетіїв, місць немає ", - розповідає Литвинова.

Вона додала, що їй також зателефонував доктор з Черкаської інфекційної лікарні, з питанням, чи може фонд поділитися кисневими концентраторами з лікарнею.

"Ми з лікарями прийшли до спільної думки, що так, звичайно, концентратори в лікарні - це в принципі ненормально. Так бути не повинно. Так бути не може. Там не витримують проводки, концентратори потрібно обробляти, там потрібно міняти фільтри - про це ніхто не думає. Це затикання дірок. Крім того, якщо я допоможу одній лікарні, я буду допомагати не тільки пацієнтам вдома, але і всім лікарням в країні", - пояснює волонтер.

За словами Литвинової, ситуація, коли в лікарнях не вистачає кисню не одинична, таке відбувається і в інших лікарнях, особливо в регіонах.

"Якщо в Києві ще якось питання вирішуються, то, те, що відбувається на периферії, це, вибачте, будь ласка, пекло", - резюмувала волонтер.

В ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV Леся Литвинова розповіла, кому організація "Свої" дає кисень і чому держава провалила підготовку до епідемії.