RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​В Україні вирішили покласти край "свавіллю" колекторів: що зміниться

В Україні планують прийняти законопроект, який допоможе врегулювати роботу колекторів.

Про це розповіла "НВ Бізнес" перший заступник глави Національного банку Катерина Рожкова.

У країні хочуть покласти край "свавіллю" колекторів, які погрожують боржникам і застосовують всілякі інструменти "вибивання боргів". Це хочуть змінити завдяки прийняттю проекту закону №4241. Рожкова назвала показники регулювання роботи колекторів.

Етична поведінка

Колекторам заборонять шантажувати громадян і погрожувати їм. Вони не зможуть чинити тиск нічними дзвінками і маніпулювати сумою боргу. Представник компанії буде зобов'язаний представитися, назвати компанію, вказати причину дзвінка і розмір боргу.

За невиконання таких правил передбачається штраф в розмірі 50-100 тисяч гривень.

Зміна на ринку

Законопроект передбачає заборону банкам і фінкомпаніям залучати колекторів, які не включені до реєстру. За нелегальних колекторів очікується покарання поліції.

Інформування про притягнення колекторів

Банк або фінансова компанія будуть зобов'язані інформувати позичальника, що притягнутий колектор. Дану інформацію будуть прописувати в кредитному паспорті. Крім того, зобов'язані будуть оприлюднювати інформацію про колекторські фірми, з якими співпрацюють. Цю інформацію розмістять на сайті і в місцях надання послуг.

Контроль колекторів

Банки і фінансові компанії повинні контролювати роботу колекторів. Про порушення будуть повідомляти клієнти в компанію або в Національний банк. Всі подібні звернення зобов'язані розглянути. У разі порушення етичних вимог колектором двічі за рік, кредитор повинен достроково розірвати з ним договір.

Як повідомляв "Апостроф", карантин суттєво вдарив по доходах багатьох українців, людям стало складніше оплачувати житлово-комунальні послуги. У той же час, комунальники вдаються до різних способів для стягнення заборгованості.