RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

"Фейл" уряду, який доведеться виправляти МВС: названо проблеми з "карантином вихідного дня"

Україна пережила другий карантин вихідного дня, однак захворюваність Covid-19 продовжує рости, а на МВС Арсена Авакова покладають все нові функції. Тим часом лікарні закриваються, з тестуванням і забезпеченням лікарень спостерігається провал.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Як говориться в звіті ООН, пандемія може увергнути в бідність 9 млн українців. Вже більше 80% домогосподарств втратили доходи, в 40% сімей один член сім'ї втратив роботу. При цьому Кабмін ввів локдаун вихідного дня, що завдало удару по підприємцях і розхитало настрої в суспільстві. Троє міністрів виступили проти цього рішення, в тому числі і Арсен Аваков, якому доведеться стабілізувати ситуацію.

"Глава МВС став єдиним, хто збудував стратегію в своїй сфері. Силовики в перші вихідні припинили роботу понад 2400 закладів, які працювали всупереч постанові Кабміну, складено понад 2000 адмінпротоколів за правопорушення. З початку карантинних обмежень накладено штрафи на понад 20 млн грн! МВС працює злагоджено, реагує відповідно на порушення. Проблема в тому, що щоб підхопити вірус достатньо посидіти в трамваї на місці, де сидів носій - тут хоч вихідний, хоч будній день... У МВС заявили: такий "напівзахід" може закінчитися зростанням кількості хворих до 25-30 тис осіб в день. Для підприємців календар має набагато більше значення. Так що якщо карантин - краще повний, а бізнесу можна було б запропонувати "подушку" у вигляді пільг за рахунок коштів "коронавірусного фонду". Влада відрапортувала, що "коронавірусні потреби" закриті, і, мовляв, саме тому розподілили гроші на ремонт доріг і зйомку серіалів", - йдеться в матеріалі.

Ще одна проблема - суспільство психологічно не було готове до карантину, і урядові експерименти можуть обернутися протестами. Як приклад наводиться ситуація в Нових Санжарах.

"Підвищувати безпеку роботи силовиків в Кабміні поки не мають наміру і доплату поліцейським прем'єр так і не виділив. Співробітники МВС - друга після лікарів категорія, яка лідирує за захворюваністю: за добу до МВС виявлено 569 випадків коронавірусу, а через наслідки COVID-19 померло троє правоохоронців", - наголошується в матеріалі.

Черговий новий обов'язок силовиків - штрафувати за відсутність маски в громадських місцях на 170-255 грн. При цьому частина населення не підтримує жорстких заходів і буде чинити опір виплаті.

"Замість забезпечення потреб лікарень, доплат тим, хто працює на перевантаженнях, в розпал пандемії гроші пішли на зйомку серіалів. (Уряд) продемонстрував неготовність вирішувати масштабні проблеми, які потребують стратегічного підходу", - йдеться в матеріалі.