RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Екс-заступник голови СБУ Артюхов може стати фігурантом розслідувань ДБР - ЗМІ

Колишній перший заступник голови СБУ за часів Петра Порошенка і Валентина Наливайченка - Юрій Артюхов, може стати об'єктом уваги Державного бюро розслідувань.

Про це пише "Дело" з посиланням на свої джерела, передає "Гордон".

Видання зазначає, що він нібито залишається негласним куратором контрабандних потоків і конвертаційних центрів: "Якщо раніше його недоторканність гарантувалася на рівні вищих чиновників, то сьогодні шансів уникнути відповідальності все менше".

Журналісти нагадують, що "Артюхова вважають одним із стовпів репресій і тиску силовиків на підприємців за часів Петра Порошенко". У 2014 році після Революції гідності Артюхов був призначений Турчиновим на пост першого заступника голови СБУ - начальника ГУ по боротьбі з корупцією ("главк К"). На цій посаді його, серед іншого, звинувачували в "заступництві" над конвертаційними центрами.

"Нібито підконтрольні Артюхову організації і чиновники СБУ і фіскальної служби контролювали близько 10-15"конвертів"з вигодою 0,5% від кожної операції. Артюхов нібито організовував фіктивні обшуки вдома та в офісах керівництва"Укрзалізниці", яке опиралося переходу"під дах" СБУ з корупційними схемами", - йдеться в матеріалі.

Журналісти відзначають, що Артюхов нібито "організував безперешкодне пересування фізосіб і споживчих товарів з підконтрольної Україні території на територію, підконтрольну терористам з "ДНР" і "ЛНР", і вугілля, металобрухту в зворотному напрямку". Йому приписували і контроль за розмитненням контейнерів з певними видами товарів за ціною 300-500 доларів за контейнер, контрабандою сигарет з Білорусі в Україну і Польщу.

Як пише видання, Артюхов був причетний і до справи про "рюкзаки Авакова" - за однією з версій, підрозділи СБУ під його керівництвом через агента генерала Василя Пісного "встановили у заступника міністра МВС Сергія Чеботаря записуючу апаратуру".

Про непорівняне зі статусом чиновника майно журналісти знімали сюжет і щодо майна Артюхова. Програма з назвою "Хороший кутюр'є" була присвячена тому, як відразу після звільнення Артюхова його сім'я придбала маєток на 800 кв м в Конча-Заспі. Артюхов пояснював походження коштів "особливими" юридичними послугами, які він надає як майстер індпошиву.

Артюхов є співвласником двох автосалонів в Києві - "Автопассаж" (торгує "Пежо") і "Автоград" ("Мітсубісі"). Він оформлений як ФОП, який надає послуги в сфері права. Серед КВЕДів є готельна діяльність. У статті наголошується, що через салони Артюхов нібито "легалізує крадені в Європі автомобілі".

Народний депутат Антон Геращенко і радник глави МВС Арсена Авакова звинувачував Артюхова в тому, що він нібито "віджав" автосалони у власників. Сам Артюхов це заперечував.

"ДБР, як повідомляють джерела, близькі до служби, вже готується відкрити по Артюхову відразу кілька кримінальних справ", - резюмує видання.