RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чим небезпечна комбінація грипу з Covid-19 і коли ваш лікар не правий: доктор Булавінова дала важливе пояснення

Сезонний грип в поєднанні з пандемією коронавірусу збільшить навантаження на медичні установи в Україні та збільшить тяжкість перебігу хвороби.

Про це повідомила лікар-інфекціоніст і медичний експерт дитячого фонду UNICE Катерина Булавінова в інтерв'ю "УП".

За її словами, захворювання на сезонний грип збільшить кількість звернень до установ первинної медичної допомоги, які вже і так "тонуть". Крім того, існує ризик більш тяжкого перебігу хвороби, коли хворий ковідом буде заражений ще й сезонним грипом.

"Два вірусу одночасно будуть атакувати легені різними способами. Вірус грипу прямо атакує тканину легень і поїдає її. Ковід це робить за допомогою якихось мікротромбозів або дуже сильно вираженого запалення, яке носить, швидше за все, аутоімунний характер. І воно просто пожирає всю цю тканину і дихати буде нічим. Мало радості", - прокоментувала лікар.

Тому Катерина Булавінова радить вакцинуватися від грипу і від пневмококової інфекції всім, у кого є можливість роздобути вакцину. За її словами, якщо сімейний лікар каже, що вакцинація від грипу після перенесеного ковіда небажана через зниженого імунітету, його потрібно терміново поміняти.

"Якщо у нього в голові живе "рептилоїд розміром з будинок", який вірить в те, що вакцина знижує імунітет - боюся, що ви його не встигнете перевиховати і це буде вам дорого коштувати як пацієнту", - повідомила вона.

Як повідомляв "Апостроф", 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу, які можуть бути передані Україні, не покриють всі потреби громадян країни.