RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

ЗМІ запідозрили Данила Гетманцева в лобізмі інтересів "скрутників" ПДВ

Глава комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев міг змінити свою позицію щодо законопроекту № 3656 на користь "скрутників" ПДВ.

Про це пишуть "Факти" з посиланням на "24 канал".

Зокрема, в статті нагадали, що законопроект № 3656 пропонує знизити ПДВ для аграріїв з 20% до 14%.

"Його мета - стимуляція і детінізація виробництва, а також боротьба з так званими податковими "скрутками", через які держбюджет щорічно недоотримує близько 60 млрд грн. Законопроект ініційований нардепами з різних фракцій і груп, підтриманий аграрними асоціаціями, Мінфіном і податковою. Зовсім недавно документ підтримував і сам Данило Гетманцев", - йдеться в публікації.

У липні, розглянувши законопроект, податковий комітет рекомендував Раді прийняти його за основу. Гетманцев проголосував у першому читанні "за".

"Однак вже 17 листопада, коли комітет розглядав цей же законопроект перед другим читанням, Гетманцев виступив категорично проти. Показово його позиція виявилася співзвучною позиції нардепів Ольги Василевської-Смаглюк і Олександра Дубинського. На засіданні комітету вони активніше за інших наполягали на тому, щоб Рада не голосувала за 3656", - зазначив автор в матеріалі.

За версією видання, ці депутати від "Слуги народу" "можуть представляти в Раді інтереси "скрутників".

"Ухвалення законопроекту в першому читанні стало неприємним сюрпризом для груп впливу, які працюють з переведенням коштів у готівку ПДВ. Всупереч спробам лобістів серед депутатів, документ набрав необхідну кількість голосів. Побоюючись, що надприбутковий бізнес ось-ось закриється, "скрутники" могли укласти угоду з Гетманцевим. Принаймні, іншого пояснення такої різкої зміни позиції глави податкового комітету немає", - припустив автор матеріалу.

Як зазначає видання, Гетманцев "не просто став однодумцем Дубинського і Смаглюк, але і підхопив поширювані ними фейки щодо колег по фракції, звинувативши главу фракції Давида Арахамія і главу аграрного комітету Миколи Сольського в корупції і "аграрному лобі".