RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Норвегії археологи знайшли незвичайну могилу дружини вікінга: фото

Дослідники з Норвезького університету науки і технологій знайшли в Хестнесі (Норвегія) похоронну камеру, в якій тисячу років тому поховали жінку в незвичайному вбранні.

Про це повідомляє Norwegian SciTech News.

"Ця камерна могила особлива, тому що в нашій частині країни майже не було знайдено прикладів могил такого типу", - говорить археолог і керівник проекту Раймонд Соваж.

За його словами, камера була побудована в ямі в землі, жінку в неї поклали і зверху закрили кришку. Могила датується 850 - 950 роками, вона пролежала більше 1000 років під землею і мало що від неї збереглося.

Цей тип могил широко поширений в основному в Бирці в Швеції і в колишніх датських областях, тобто в Данії, включаючи графство Сконе, південно-східну частину Норвегії та Хедебю в сучасній Німеччині.

"Жінку поховали з трипелюстковою брошкою, якою вона закривала шию. Спочатку брошки робилися з піхов каролінгських мечів, а потім в скандинавських країнах були перетворені в прикраси. Ці модифіковані брошки були пізніше скопійовані, і були виготовлені оригінальні скандинавські варіанти", - говорить Соваж.

У могилі археологи знайшли багато мініатюрних намистин зеленого і пурпурного кольорів, всі вони крихітні, від одного до двох міліметрів.

"Намиста були зосереджені на правому плечі жінки, але ми не знаємо, чи були вони частиною намиста з бус або чогось ще. Одна знахідка зі схожими намистинами була інтерпретована як вишивка бісером", - підкреслили автори відкриття.

Відповідь на питання, звідки взялася жінка, можна знайти в брошках з черепахами - всередині вчені виявили кісткові останки і зуби.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в фортеці Царевец в місті Велико Тирново, Болгарія, археологи виявили могилу священнослужителя з кам'яною "подушкою" з написом.