RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Лікарі сплять на підлозі, лікарні заповнені: як ведуть відчайдушну боротьбу з Covid-19 в Миколаївській області

Лікарі в Миколаївській області, де кількість інфікованих Covid-19 більш, ніж в 10 разів перевищує норми, розповіли про реальну ситуацію всередині лікарень.

Відповідні розповіді опубліковано на сайті "Обозреватель".

У лікарні міста Южноукраїнська заповнені пацієнтами з коронавірусів все 64 ліжка. При необхідності кількість місць можуть збільшити за рахунок пацієнтів інших відділень. "Як тільки місць не буде вистачати, ми відразу ж будемо розширюватися за рахунок гінекології, дитячого відділення", - зауважила заступник головного лікаря цього медзакладу Ірина Мазнікова.

Найбільше в лікарні не вистачає кисню. Також недостатньо тут медперсоналу. Сімейні лікарі з-за великого напливу хворих не встигають допомагати колегам в клініці.

У лікарні Баштанського району з 25 ліжок, виділених під хворих з коронавірусом, теж зайняті всі. З 25 ліжок 20 мають кисневу точку, а ще 5 - на концентраторах. Сам газ сюди постачають з Дніпра.

"У нас також, як і скрізь, не вистачає анестезіологів, немає інфекціоніста, замість нього працює терапевт. Багато медиків хворіють", - відзначили в медустанові.

У Миколаївській міській лікарні №1 зайнято 96,7% ліжок (145 місць з 150), в Миколаївському обласному центрі лікування інфекційних хвороб - 87,3% (96 з 110), в Миколаївській лікарні №5 - 87,4%, а в лікарні №3 - 76,5%.

Загалом на Миколаївщині лише третина ліжок має доступ до кисню. Поки рятуються кисневими концентраторами, але для важких пацієнтів вони не підійдуть.

Одна з колишніх пацієнток COVID-лікарні Миколаєва розповіла, що часом пацієнти дихали по черзі 10-15 хвилин від однієї точки.

"Коли хтось помирав, його клали в мішок в коридорі і перестилали ліжко, тут же клали іншого пацієнта. Це дуже важко психологічно витримати. Ще вчора твоя сусідка по телефону з донькою розмовляла, а вранці її вже немає. Не врятували. Вмирають, коли дві, коли три людини за день. Я сама думала, що не виживу - так погано було, але лікарі врятували, спасибі їм", - розповідає жінка.

Ситуація з киснем більш-менш нормальна в тих містах і районах, де є промислові підприємства, які взялися допомагати лікарням з покупкою концентраторів і організацією кисневих точок. В інших доводиться міняти кисневі маски: комусь стало легше, дай подихати іншому. Бувало, що люди буквально повзли до вікон, щоб відкрити і подихати.

"Лікарі та медсестри просто вигорають на роботі. Зміна триває 2-3 дні. Вони сплять часом на підлозі. Дуже багато важких пацієнтів, які бояться померти. Їм потрібен не тільки кисень, з ними потрібно сидіти, вмовляти не стягувати маску, щоб не задихнутися ", - рассказиивала медсестра однієї з лікарень.

Лікар Вікторія з Миколаєва скаржилася, що робочий день перетворився в пекло.

"Черги під дверима, половина з них не записана на прийом, тому що вже немає місць. Мій телефон не замовкає під час прийому, люди дзвонять, у них температура, вони задихаються. Прибудувати пацієнта в лікарню дуже складно, місць немає. Зробити ПЛР-тест за рахунок держави неможливо, люди чекають тиждень ", - зазначила вона.

Як повідомляв "Апостроф", вдова померлого в лікарні від коронавірусу 57-річного жителя міста Маріуполя вважає, що причиною смерті її чоловіка була не тільки хвороба, але і халатне ставлення до хворого з боку медперсоналу.