RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Фокус опублікував рейтинг найвпливовіших людей України-2020

Журнал Фокус назвав імена 100 найвпливовіших українців у 2020 році. Редакція з експертами склала список людей, які мають найбільший вплив на політичні, економічні, суспільні та культурні процеси. Новий рейтинг оновився більш ніж наполовину: 58% його учасників - нові обличчя.

"Рейтинг-2020 здивує багатьох читачів. Ще на стадії опитування експертів стало ясно: впливовість в цьому році цілком перемістилася в коридори Офісу президента. Розглядати як впливову силу більшість членів уряду експерти відмовлялися. Не там приймаються рішення по "Великому будівництву", введення карантину, - пише Олексій Газубей, головний редактор Фокуса. - Друга реальна сила - великий бізнес, який свої питання вирішує самостійно або через посередників знову-таки в Офісі президента. Така структура при відсутності противаг може виявитися дуже крихкою під ударами епідемії, економічної кризи або політичних опонентів".

Найвпливовішою людиною України Фокус визнав президента Володимира Зеленського. На другому місці голова Офісу президента і права рука гаранта Андрій Єрмак. На третьому несподівано опинився радник Єрмака Михайло Подоляк, який "не тільки курирує всю інформаційну політику Банкової, але і входить в найближче коло прийняття рішень". Четверта позиція - бізнесмен Борис Кауфман, що підсилив свій вплив і встановив контакт з владою. На п'ятому - куратор проекту "Велике будівництво", заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко. Шоста позиція у Ріната Ахметова, який "не тільки контролює частину економіки країни, а й впливає на політичні процеси". Сьома - у першого помічника президента Сергія Шефіра. На восьмому місці розташувався глава МВС Арсен Аваков. На дев'ятому - заступник голови ОПУ Олег Татаров, що "увірвався в політику і вступив в боротьбу з директором НАБУ Артемом Ситником". Замикає десятку ще один представник команди Зеленського - заступник голови ОПУ Андрій Смирнов, відповідальний за реформування судової системи.

"На велику кількість державних рішень впливають заступники і радники, фаворити і міньйони. Це ми відбили в рейтингу. Інша справа, хто з них протримається до нашого наступного рейтингу, адже в 2019 і 2020 він оновився більш ніж наполовину", - резюмує Олексій Газубей.

До другої десятки увійшли генпрокурор Ірина Венедиктова (11), глава Верховної Ради Дмитро Разумков (12), бізнесмен Ігор Коломойський (13), прем'єр-міністр Денис Шмигаль (14), глава СБУ Іван Баканов (16), лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко (19).

На 68-й позиції рейтингу - найбагатша жінка України, співвласниця компанії "Епіцентр К" Галина Герега, на 83-й - інфекціоніст Ольга Голубовська. 90-е місце отримала телеведуча Алла Мазур, а 100-е - співачка і блогер Ольга Полякова.

Редакція Фокуса зазначила важливі тенденції: середній вік учасників рейтингу - 47,8 року, 75% становлять чоловіки, 25% - жінки, 85% впливових українців живуть і працюють в Києві.

Розподіл місць відбувалося за підсумками експертного опитування з урахуванням думки редакційної колегії. Фігурантів рейтингу оцінювали за п'ятьма критеріями: вплив на державні рішення, на громадську думку, бізнес-вплив, особиста популярність і родинні зв'язки. Детально з редакційним рейтингом можна ознайомитися в журналі Фокус, 14 грудня рейтинг буде опублікований на сайті Focus.ua.