RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Українців почнуть тестувати на антиген до коронавірусу: чим тест відрізняється від ПЛР

В Україні мають намір запровадити тестування на антиген до коронавірусу. Ці тести поступаються в точності ПЛР, проте ВООЗ рекомендує їх застосовувати в країнах, де з об'єктивних причин немає можливості проводити великі обсяги ПЛР-тестувань. Є і плюси - такі тести здатні видати результат на наявність COVID-19 швидше, ніж ПЛР-тест.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами епідеміолога Андрія Александріна, тести на антиген до коронавірусу значно дешевші, ніж ПЛР, і не потребують багато часу на його дослідження, однак до них залишається багато питань.

"При цьому незрозуміло, на що будуть впливати відповіді тестів на антиген. Наприклад, якщо тест на антиген покаже, що людина здорова, а за фактом у неї є симптоми ковіду, для підтвердження все одно буде потрібен ПЛР (так написано в стандартах). А якщо тест покаже, що людина хвора, але симптомів у неї нема, то в цьому випадку теж потрібно буде підтвердження ПЛР. Так може краще відразу робити ПЛР? Але в МОЗ, схоже, так не вважають", - зазначив медик.

Справа в тому, що спочатку чиновники хотіли впихнути тести на антиген взагалі всім (проект наказу опинився в розпорядженні "Апострофа"): тобто симптомним, безсимптомним, всім українцям, які повертаються з подорожей, пацієнтам, жителям і персоналу лікарень, установам для людей з інвалідністю, соціальним працівникам, персоналу в стоматологічних кабінетах, учням шкіл та студентам навчальних закладів, працівникам великих компаній. Однак ці правки не були прийняті.

Цікаво, що в прийнятих поправках є пункт про тестування на антиген українців, які "повертаються з регіонів зі значним поширенням COVID-19". Такими районами, при щоденній статистиці в 10-12 тисяч хворих, є практично вся територія України, а значить, в перспективі тестами на антиген можуть бути охоплені всі жителі країни.

Більш детально про тестування на антиген читайте в матеріалі "Апострофа": "Допомога монополісту і "показуха": навіщо Степанов завзято лобіює нові тести від COVID-19".