RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Плагіат в КНУ: глава Держгеокадастра Роман Лещенко "вкрав" наукові роботи російських дослідників

Активісти знайшли плагіат в дисертації глави Держдгеокадастра Романа Лещенко.

Про це йдеться в заяві громадської організації "Сила та захист", пише "Антикор".

Йдеться про дисертації керівника земельного відомства і асистента кафедри фінансового права Київського національного університету ім. Шевченко Романа Лещенка на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук на тему "Фінансово-правове регулювання офшорних механізмів". Громадські працівники вказують: в роботі присутній академічний плагіат.

"У тексті дисертації виявлено значну кількість випадків академічного плагіату, переважно у вигляді відтворення текстових фрагментів в перекладі українською відповідних текстів досліджень російською мовою", - йдеться в заяві.

В роботі Лещенко "запозичені" фрагменти з посібників і наукових робіт російських вчених - Гуртова "Заощадження населення як інвестиційний ресурс соціально-економічного розвитку країни" (Москва-2001), Соколова "Теоретичні аспекти офшорного бізнесу" (Москва-2002), Кочкіної "Створення і функціонування офшорних зон в Європі і їх значення для Росії" (Москва-2002), Медведєвої "Основи міжнародного бізнесу" та інші.

"У дисертації присутні текстові фрагменти з посиланням на першоджерело, які повністю відповідають аналогічним дослідженням того ж джерела іншими авторами, зробленими раніше... Відповідно Роман Лещенко захистив дисертацію і отримав науковий ступінь в порушення Закону України "Про освіту", - заявляє "Сила та захист ".

Автори заяви звернулися до Міністерства освіти України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Комітети ВРУ з питань антикорупційної політики та з питань освіти, науки та інновацій з вимогою притягнути Романа Лещенка до дисциплінарної відповідальності, позбавити його наукового керівника і офіційних опонентів права брати участь в роботі спеціалізованих вчених рад терміном на 2 роки, а КНУ ім. Шевченко - акредитації постійно діючої Спеціалізованої вченої ради і права створювати разові спеціалізовані ради на 1 рік.