RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Екс-керівник "Спецтехноекспорту" Барбул розповів, як НАБУ його "звинувачує у прибутках держави"

Екс-керівник "Спецтехноекспорту" Павло Барбул розповів, що НАБУ та САП звинувачують його в тому, що він забезпечив прибуток ДП "Завод 410 ЦА". За його словами, "Спецтехноекспорт" допоміг заключити контракт між Заводом та Індією на умовах, які дозволяли Заводу заробити більше, а НАБУ його звинувачує в тому, що він завдав державі збитки.

Про це він заявив в інтерв'ю УНН.

У той же час судові експерти під час призначеної експертизи не виявили збитку державі.

"Він (Завод 410 ЦА) отримав за продукцію більше, ніж визначив у пропозиції. Всі залишилися задоволені... Уявіть, що перед вами, як прокурором, на столі лежать кілька експертиз, матеріали досліджень, допити, акти перевірок податкової, контрольно-ревізійного управління, Рахункової палати і аудитів про те, що це прибуткова операція і немає розтрат і потерпілих, є позиція заводу, що вони не є потерпілими у справі. Але ви продовжуєте гнути свою лінію. На якомусь етапі історичної справедливості ці питання будуть поставлені", - розповів Барбул.

Як вказує Барбул, "на горизонті НАБУ з’явився агент, який заявив, що начебто не отримав від контракту своїх комісійних": "Я, як прокурор, викликав би всіх на допит, посадив би за стіл, допитав би всіх окремо, потім разом і ухвалив би рішення. Інкримінується те, що агентські послуги не були надані в принципі, тобто варто було б ставити питання агенту", - зазначив Барбул.

Натомість правоохоронці почали розслідувати "не стільки збиток агенту, а загалом усієї держави", пояснює екс- керівник "Спецтехноекспорту": "Коли правоохоронний орган працює в інтересах конкретної іноземної фізособи, за якою є інформація спецслужб з прийнятими рішеннями, обивателю це повинно видатися, як мінімум, дивним", - наголосив Барбул.

Він додав, що бачив агента, зокрема на зустрічі з агентом, який супроводжував контракт. Він вимагав гроші і погрожував зв’язками: "Він стверджував, що надавав якісь там послуги. Але при зустрічах з агентом, з яким і був підписаний договір, він інформацію не підтвердив. При цьому вирішив зайнятися здирництвом, погрожуючи зв'язками в правоохоронних органах", - розповів Барбул.

Він додав, що подібні розслідування не зміцнюють репутацію України: "Якщо кожному іноземному замовнику відправити листа із запитанням: "Чи наймали ви цю компанію?", то будуть типові відповіді, якщо звинувачувати їх в корупції. Відповіді будуть політично ввічливі. Але суть буде така: лікуйтеся, хлопці. Вибірковість такої діяльності показує виключно вибірковість нашої правоохоронної системи", - каже Барбул, коментуючи, ймовірно, послані детективом НАБУ Дмитром Литвиненко листи в Міноборони Індії.

Як зазначив Барбул, листи "спровокували резонанс та змусили Індію відмовитися від контрактів з Україною. Згодом втрутилися дипломатичні місії України та вмовили Індію зберегти замовлення".