В Україні останнім часом розгорілися дискусії щодо теми "збивати або не збивати температуру при COVID-19", який не вщухає в країні, але потрібно знати деякі нюанси.
Про це в інтерв'ю "Обозревателю" заявила одна з провідних інфекціоністів України Ольга Голубовська.
За її словами, в початковий період інфекційного процесу температуру збивати не можна.
"Це наш з вами захист, відпрацьований мільйонами років проти будь-яких збудників. Навіть нових. Це і прямий противірусний захист, синтез інтерферону, швидкість захисних клітин. І безпосередній вплив на вірус: при високій температурі він зменшує свою здатність до відтворення", - зазначила Голубовська.
Інфекціоніст підкреслила, що показанням для збивання температури можуть бути, наприклад, інсульт, органічні ураження головного мозку або схильність дитини до судом. Також температуру збивають, якщо вона дуже висока.
Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр охорони здоров'я України Максим Степанов головним симптомом легкого протікання COVID-19 назвав температуру до 38 градусів, яка знижується при прийомі жарознижуючих засобів.