RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.00
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

4 жовтня

Всі новини

Яку пенсію отримуватимуть українці в разі введення накопичувальної системи: відповідь експерта

Українці навряд чи зможуть поліпшити своє матеріальне становище після того, як в країні введуть систему накопичувальної пенсії.

Таку точку зору в ефірі телеканалу "Україна 24" висловив е ксперт з питань пенсійного забезпечення Михайло Вулах.

За його словами, в українців планують брати на пенсію 4 відсотки від заробітної плати, але в майбутньому ця сума фактично ніяк не відіб'ється на фінансовому становищі людини.

"Від середньої зарплати в 10 тис. 4% складуть всього лише 400 грн на місяць, за 12 місяців це приблизно 5 тис.Якщо людина пропрацює 30 років, це буде 150 тис. Разом з тим кожен з нас відчуває і знає, що 150 тис. грн 30 років тому і зараз - це зовсім різні суми. і якщо порахувати і взяти до уваги, що держава буде з цими засобами працювати, вони будуть накопичуватися за рахунок відсотків. То дай Бог, щоб у тієї суми, яка буде, хоча б наполовину буде така ж купівельна спроможність, як 150 тис. сьогодні", - зазначив він.

Експерт порахував, що якщо зараз людина буде 30 років збирати на пенсію, а потім проживе на неї ще 20 років, то в сумі її розмір складе близько 600 гривень.

Раніше "Апостроф" розповідав про розмір пенсій в Україні і хто отримує найвищі виплати. Середня пенсія за віком - 3430 грн. Серед регіонів найвищі виплати отримують в Києві (4708 грн).