RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вчені знайшли стародавнє поселення - там міг жити таємничий народ сіхіртя: фото

На півночі Красноярського краю (Росія) в гирлі Єнісею знайшли поселення, яке може також бути древнім святилищем.

Як пише ТАСС з посиланням на директора "Красноярської геоархеологіі" Данила Лисенка, воно розташоване на вершині сопки, що відрізняє його від інших подібних об'єктів, зазвичай розташованих в низинах, ближче до води.

"Обстежили гирло річки Єнісей, провели невеликі розкопки в місці впадання в Єнісей річки Гольчіха на місці поселення або святилища - уточнюємо, що це. Воно дуже нестандартно розташоване - на вершині сопки. Зазвичай люди селилися нижче, ближче до води, там, де є захист від вітру", - сказав Лисенко.

Вчені вважають, що даний об'єкт датується VII століттям нашої ери. Тут же вони виявили розколоті кістки тварин, в тому числі білого ведмедя, залишки кераміки та сліди металургійного виробництва. Поки у фахівців немає відповіді на питання про те, що саме вдавав із себе об'єкт.

У сімдесяті роки в цих місцях також проходили розкопки. Тоді вчені заявили, що місцевість пов'язана з таємничим народом сіхіртя, який населяв Арктику до приходу самодійських народів, відомих сьогодні.

При цьому про даний народі відомо мало. Його представники зустрічаються в міфології сучасного корінного населення Арктики. На вигляд вони представляли собою маленьких людей зі світлим волоссям і очима, які живуть в "сопках", пасуть "земляних оленів" (мамонтів), їздять на собаках, ловлять рибу, займаються ковальською справою і виходять на поверхню тільки вночі.

Нагадаємо, що індійські археологи змогли знайти гробницю, вік якої оцінюється приблизно в чотири тисячі років.