RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Помер творець першої радянської атомної бомби, який народився в Україні

У суботу, 9 січня, у 101-річному віці помер останній із творців першої радянської атомної бомби, найстаріший академік Російської академії наук Ісаак Халатников.

Про це повідомляє російське видання РІА Новини з посиланням на Російську академію наук.

Іссак Халатников народився в 1919 році в Катеринославі (нині - Дніпро) в єврейській родині.

У 1941 році закінчив фізичний факультет Дніпропетровського державного університету за фахом "Теоретична фізика". Був сталінським стипендіатом. Навчаючись в університеті, почав здавати іспити з теоретичного мінімуму Льву Ландау, який запросив його стати своїм аспірантом.

Після початку Великої Вітчизняної війни його направили для навчання в одну з військових академій Москви.

Халатников брав участь в створенні в СРСР атомної і водневої зброї, а запропоноване ним рішення складної проблеми стійкості при розрахунку бомб дозволило істотно скоротити терміни створення зарядів.

Крім того, Халатников створив разом з Львом Ландау теорію квантових рідин, йому належать роботи по релятивістській космології про поведінку Всесвіту на ранніх стадіях його розвитку і основи квантової електродинаміки.

Халатников був членом Лондонського королівського товариства, лауреатом премії Гумбольдта, премії Ландау і Сталінської премії, за часів СРСР була нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора (тричі), орденом Жовтневої Революції і іншими нагородами.

Як повідомляв "Апостроф", на 58 році життя помер Сергій Лозовський - заслужений художник України, старший викладач на кафедрі образотворчого мистецтва національного педагогічного університету ім. Ушинського. Причиною смерті стали ускладнення, викликані коронавірусом.