RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Міжнародний День "дякую" 2021: історія свята і цікаві факти

У понеділок, 11 січня, в усьому світі відзначається одна з найбільш "ввічливих" дат в році - Міжнародний день "дякую" (International Thank You Day), який покликаний нагадати людям про цінність хороших манер.

"Апостроф" нагадує про походження цього свята, його традиціях, а також цікаві факти про слово, що позначає людську вдячність.

Історія і традиції

Всесвітній день "спасибі" було засновано за ініціативою ЮНЕСКО та ООН. З кожним роком все більше людей в різних країнах приєднується до його святкування. Молодь бере участь в конкурсах і флешмобах, на плакатах і листівках пишуть "спасибі" на різних мовах, обмінюються подарунками і дякують за них.

У багатьох країнах Міжнародний день "спасибі" святкують з великим розмахом: проводять ярмарки, влаштовують освітні акції, конкурси та розважальні заходи. Учням в школах розповідають про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику і хороші манери.

В цей день також проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних.

У повсякденному житті в цей день не слід соромитися подякувати своїм близьким за дрібні послуги, а також випадковим перехожим і колегам на роботі.

Цікаві факти

Вперше вираз, що значить "спасибі", було зафіксовано в 1586 році - в словнику-розмовнику, виданому в Парижі.

Серед великих міст світу найбільш ввічливим вважається Нью-Йорк - тут "спасибі" вживають в розмові найчастіше. Найменш ввічливим вважається Мумбаї в Індії.

Слово "спасибі" найчастіше використовують у міжнародної лексиці, воно присутнє у всіх розмовниках для спілкування з іноземцями.

Старовіри не використовують слово "спасибі", тому що вважають, що слово походить від словосполучення "спаси Бай" (Бай - це ім'я одного з язичницьких богів).

За своєю етимологією, слово "дякую" несе в собі знак народження, символ удачі, зв'язок землі і неба, а також чоловічої та жіночої сутності.

Говорити "спасибі" потрібно в очі співрозмовнику, в жодному разі не потрібно дякувати, перебуваючи на великій відстані.

Поряд з Всесвітнім днем "спасибі" в світі відзначається також Всесвітній день подяки - 21 вересня.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, які православні та католицькі свята відзначатимуть українці в січні.