RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Археологи за допомогою радара виявили на Алясці старовинний форт

Вчені Корнельського університету і Служби національних парків знайшли місце розташування залишків дерев'яного форту на Алясці, який став останнім оплотом тлінкітів проти російських сил в 1804 році.

Як пише журнал Antiquity, форт знайшли за допомогою методів геофізичної візуалізації і наземних досліджень, а також проникаючого радара.

Пошуки форту тривали понад 100 років і він отримав назву "невловимий". Його знайшли в тому місці, де гирло річки Касда Хін (Індійська ріка) зустрічається з протокою Сітка в Національному історичному парку Сітка.

"Точне фізичне місце розташування форту втікало від дослідників протягом цілого століття. Попередні археологічні розкопки виявили деякі зачіпки, але переконливих доказів, що пов'язують ці ключі разом, ніхто не міг знайти", - сказав Томас Урбан, науковий співробітник Корнельського університету.

За словами вчених, цей форт є важливим місцем в колоніальної історії Нового Світу і важливим культурним символом опору тлінкітів колонізації.

Відзначимо, що в 1799 році Росія направила невелику армію на Аляску, але місцеве населення успішно вигнало її в 1802 році. За два роки вони звели дерев'яний форт, а зброю і гармати тлінкіти отримали від британсько-американських торговців.

У 1804 році росіяни повернулися і тоді тлінкіти стримували їх протягом п'яти днів, але зазнали невдачі.

Нагадаємо, що вчені розкрили таємницю неймовірної "плаваючої" піраміди фараона Сенусрета ІІ в Єгипті.