RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Трагедія з будинком для літніх людей може повторитися: що упустила влада і як цього уникнути

Після пожежі в нелегальному будинку для літніх людей в Харкові, в якій загинули 15 осіб, уряд вивчив ситуацію з наявністю нелегальних будинків для літніх людей на території України, і на законодавчому рівні вирішив виправити проблему.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"За допомогою наших міжнародних партнерів ми виписали реформаторський законопроект про соціальні послуги. Це фактично була нова редакція закону про соцпослуги, який повинен регулювати всі ці питання. Документ був поданий до Верховної Ради, і в 2019 році він був прийнятий і підписаний тодішнім президентом Петром Порошенком", - розповів міністр соціальної політики в 2014-2016 роках і віце-прем'єр-міністр у 2016-2019 роках Павло Розенко.

Сам закон вимагав створення нормативно-правової бази, чим повинен був зайнятися Кабмін. Крім того, при необхідності уряд мав ініціювати зміни до інших законів України. Але так як термін уряду Володимира Гройсмана закінчувався, естафета передалася новому Кабінету міністрів під головуванням Олексія Гончарука.

За словами Розенка, даний документ міг би врегулювати проблему функціонування нелегальних будинків для літніх людей, але про нього просто забули.

"Законом передбачається створення реєстру подібних закладів, і це один з елементів, який насправді попереджає створення нелегальних будинків для літніх людей. Доступ до реєстру повинен бути у кожного, щоб можна було подивитися той чи інший пансіонат на території України на предмет легальності", - пояснив колишній міністр соцполітики.

Він додав, що повинен бути затверджений стандарт надання послуг і типове положення про такі установи. Надання послуг приватним особам в інший спосіб має бути заборонено.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Закон є, але про нього забули: чому в Україні горять будинки пристарілих.