RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Людство йшло назустріч катастрофі: філософ розповів про глобальні передумови пандемії COVID-19

Пандемія COVID-19 - це фактор, який, з одного боку продемонстрував вільне падіння людства, а з іншого боку прискорив його.

Таку думку "Апострофу" висловив Майкл Мардер - відомий на Заході експерт з екологічної філософії та екологічної думки, політичної теорії та феноменології, професор філософії Університету Країни Басків.

Міркуючи про те, чи зробило людство через пандемію крок назад, або вперед, філософ торкнувся стану світу до цих подій.

"Перед тим, як говорити про кроки вперед або назад, розберемося в тому, що ж таке прогрес і регрес. З огляду на стан світу до пандемії, ми можемо сказати, що людство не тільки сліпо йшло назустріч катастрофі - воно бігло до неї назустріч! І катастрофа ця, в першу чергу, пов'язана з навколишнім середовищем", - зазначив Мардер.

Експерт додав, що наша планета рухається по швидкісній трасі до стану, коли буде непридатною для життя людей. Багато видів тварин і рослин зараз переживають шосте масове вимирання.

Також ця катастрофа є економічною і політичною, пов'язаною зі зростанням глобальної нерівності, посиленням збройних конфліктів, масових переселень людей, в результати яких виникають нації біженців.

За словами експерта, пандемія продемонструвала нерівність, ненадійність, дисбаланс і інші проблеми, які були в більшій чи меншій мірі приховані від зору.

"На мою думку, пандемія - це фактор, який з одного боку продемонстрував вільне падіння людства, а з іншого боку прискорив його, і про нього тепер уже не можна говорити з лінійної точки зору прогресу чи регресу", - констатував філософ.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Повернутися до нормального життя вже не вийде - філософ Майкл Мардер.