RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

День бабака 2021: що це за свято і чому його відзначають 2 лютого

У вівторок, 2 лютого, в деяких країнах світу відзначають День бабака. З цим днем пов'язано проведення цікавого ритуалу спостереження за поведінкою бабака і, відповідно, прогноз погоди на майбутню весну.

Про це пише "Апостроф".

День бабака: що за свято

Щорічно в Америці, Канаді та інших країнах 2 лютого відзначається цікаве свято, присвячене спостереженням за живою природою, погоді і прогнозам, яке називають День бабака. У цей день люди збираються, щоб провести цікавий ритуал: вони за поведінкою живого бабака роблять прогнози про погоду.

Вважається, що саме в День бабака тваринка визирає з норки після зимової сплячки. Якщо бабак бачить свою тінь, то лякається її і ховається назад у нірку. В цьому випадку зима триватиме ще довгих шість тижнів.

Якщо ж в День бабака сонця на небі немає, бабаку боятися нічого - він сміливо вилазить зі своєї нірки. Така поведінка тварини говорить про швидке потепління і прихід весни.

День бабака: історія свята

Історія святкування Дня бабака започаткована у 1886 році у невеликому американському містечку Панксатоні, що в горах Пенсильванії. Там рано вранці 2 лютого з нори витягли бабака на ім'я Філ і, починаючи з цієї дати, практично щорічно виконували ритуал пробудження бабака і передбачення за поведінкою Філа погоди.

Раніше дата Дня бабака збігалася зі святом Стрітення Господнього, яке відзначалося 2 лютого за григоріанським календарем (15 лютого числа за юліанським). Свято символізує зустріч зими з весною - хто з них виявиться сильнішим, той і буде правити світом в найближчі тижні. По погоді на Стрітення судили про прийдешню весну: якщо день Стрітення теплий і сонячний, то і весна тепла.

День бабака в Україні: Тимко і Маруся

В Україні теж є свої улюбленці - провісники погоди. Це харківський бабак Тимко і його львівська подружка Маруся. Щороку відвідувачі звіринців у Харкові і Львові спостерігають за поведінкою тварин, тож побажаємо їм в 2021 році не побачити своєї тіні.

Як повідомляв "Апостроф", народний синоптик Леонід Горбань заявив, що в 2021 році в Україні очікується "перевернута" погода навесні і влітку.