День святого Валентина: розвінчання п'яти найвідоміших міфів про свято

У неділю, 14 лютого, відзначають День святого Валентина, якого називають покровителем всіх закоханих. З цим днем пов'язано багато традицій і обрядів, а також він оточений і великою кількістю міфів.

"Апостроф" спростовує поширені міфи про історію і традиції дня святого Валентина.

Міф 1. День святого Валентина святкують християни

Неправда: День закоханих і день пам'яті християнського святого третього століття Валентина не є святом ні для православних, ні для католиків. До того ж з 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі і недостовірні).

Міф 2: Свято всіх закоханих відзначають більше 18 століть

Одна з версій історії свята каже, що це свято сягає в глибину подій Стародавнього Риму, коли метою відзначення свята був пошук своєї половинки. У цей день дівчата писали любовні листи, які поміщали у величезну урну, а потім звідти їх витягували чоловіки. Таким чином чоловік починав стосунки з тією дівчиною, любовний лист якої він витягнув.

Правда: Дійсно, в основі "Дня всіх закоханих" лежить римське язичницьке свято Луперкалій (від лат. Lupo вовчиця). В цей час в жертву приносилися тварини, з їхніх шкур виготовлялися бичі і після бенкету, молоді люди брали бичі зі шкіри жертовних тварин і виходили в місто бити жінок. Наприкінці урочистостей жінки теж роздягалися догола.

Свято Луперкалій завершувалися своєрідною лотереєю. Молоді дівчата писали в записках свої імена і поміщали ці записки в величезну урну, а потім кожен чоловік витягував з урни записку. Дівчина, ім'я якої витягав чоловік, ставала його сексуальним партнером на цілий рік до наступних свят.

Міф 3: Римський папа оголосив 14 лютого Днем святого Валентина

Правда: В 494 році Папа Геласій I намагався просто заборонити і викорінити язичницьке свято Lupercalia через його розпусність. Замість імен дівчат в урну помістили записки з іменами християнських святих. За задумом Папи, і чоловіки, і жінки повинні були тягнути записки з іменами святих і весь рік наслідувати життєвий шлях святого, ім'я якого вони витягли. Також святу, яке прийшло на заміну Луперкалію, призначили і небесного покровителя - Святого Валентина.

Міф 4: Валентин таємно вінчав закохані пари

Переказ про те, що єпископ Валентин, всупереч забороні імператора, вінчав римських солдатів, в католицькій церкві теж називають легендою.

Правда: Насправді свято всіх закоханих названо на честь одного з двох ранньохристиянських мучеників з ім'ям Валентин - Валентин Інтерамнський і Валентин Римський. Перший з них жив в місті Ітерамни і мав дар цілительства. Одного разу він молитвою зцілив сина одного відомого римського аристократа. Після цього випадку багато римляни увірували в Христа. Однак Валентина заарештовали після відмови принести жертву язичницьким богам. Його піддали мукам і обезголовили. Валентин Римський імовірно носить в собі збірний образ багатьох інших святих. Про їхнє життя практично нічого невідомо.

Міф 5: День любові святкують лише 14 лютого

Неправда: У католиків є церковне свято Святого Сімейства, коли багато чоловіків за традицією оновлюють обітниці любові і вірності один одному, а також відзначається в березні день пам'яті святого Йосипа - покровителя сім'ї.

Як повідомляв "Апостроф", 14 лютого в світі відзначають свято закоханих - День святого Валентина. Це свято має довгу історію і особливі традиції в різних країнах.