RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Україні потрібен новий формат переговорів щодо Донбасу: названо два сценарії

Мінські домовленості втратили свій сенс в 2015 році і не сприяють ефективності роботи ТКГ щодо Донбасу та інших переговорів, які проходять протягом цих років.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" військовий експерт, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

За його словами, Україна має кілька варіантів дій: або виходити з Мінських домовленостей, або домагатися їх змін і модернізації.

"Можливо, треба просто підписати новий документ. Звичайно, Росія на це ніколи не піде, оскільки Мінські домовленості абсолютно відповідають її інтересам. За рахунок реалізації Мінських домовленостей вона фактично може створити суверенну державу на території України. Причому, повністю під контролем Москви і таким чином руйнувати Україну зсередини. Ми це абсолютно розуміємо", - підкреслив експерт.

Другий варіант, на думку Михайла Самуся, полягає в тому, щоб модернізувати Мінські домовленості.

"Він насправді можливий, але тільки за участю наших західних партнерів. Я сподіваюся, що і США візьмуть участь в тому, щоб змусити Росію змінити підхід до Мінських домовленостей і прийти до того алгоритму, на якому наполягає Україна. Спочатку вирішити питання безпеки, вивести війська і передати нам кордон, а вже після цього говорити про якісь політичні зміни", - зауважив він.

Скільки часу займе перехід на новий формат, залежить від політичних рішень.

"Треба створити умови, коли Росія не зможе відмовитися від таких змін. В даний час, на жаль, немає такого тиску, немає такого механізму санкцій, який би змусив Росію піти на зміни Мінських домовленостей. Поки не видно жодної мотивації, яка б змінювала точку зору Кремля", - стверджує Михайло Самусь.

Детальніше про нездійсненність Мінських угод і загострення на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Росія буде і далі вбивати на Донбасі, щоб змусити Україну виконати Мінські угоди - Михайло Самусь