RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Вартість індійської вакцини засекречена: які чинники впливають на ціну

Відмова компанії-посередник Crown Agents, яка за дорученням МОЗ закуповує вакцини Oxford / AstraZeneca (Covishield) індійського виробництва, розкривати вартість угоди викликала бурю обурення в українському суспільстві.

У коментарі "Апострофу" лікар-інфекціоніст Вадим Арістов пояснив, чому ця інформація може бути засекречена і які чинники впливають на ціну медпрепаратів.

За його словами, практика нерозголошення ціни в таких випадках має логічне, з комерційної точки зору, пояснення.

"Часто, в ході переговорів, ціни на препарати визначаються фармкомпаніями індивідуально для кожного замовника, що може залежати від різних факторів. І розкриття цієї ціни може зірвати компаніям майбутні контракти", - пояснив Аристов.

Експерт зазначив, що на кінцеву ціну впливає багато факторів.

"Є багато факторів, при яких вакцину можна купити дешевше. Наприклад, якби про закупівлі домовилися в травні. А ми домовилися в грудні. Якби ми домовлялися прямо з виробником, а не через посередника - теж могло вийти дешевше", - підкреслив фахівець .

Крім того, за його словами, в комерційних контрактах прийнято прописувати близько 10 різних цін на препарат від моменту відвантаження до прибуття до замовника.

"Тобто ціна на виробничій лінії постачальника і ціна вже на складі МОЗ може відрізнятися", - резюмував Вадим Арістов.

Детальніше про те, чому ситуація з поставками вакцини продовжує викликати багато запитань читайте в матеріалі "Апострофа": Це не AstraZeneca: яку вакцину вводять українцям і наскільки вона безпечна