RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

"Єврейський Хелловін": 13 цікавих фактів про свято Пурим

У п'ятницю, 25 лютого, починається святкування єврейського свята Пурим, встановленого на честь визволення євреїв в Персії 2 400 років тому.

"Апостроф" зібрав 13 цікавих фактів про свято.

1 Історія свята пов'язана з ім'ям підступного царедворця Амана, іудея Мордехая і цариці Естер. Після того як Мордехай не вклонився Аману, той повідомив царю про непокірливий народ, що не бажає поклонятися правителю. Аман обманом змусив царя підписати указ про знищення євреїв. Але Естер, дружина царя і єврейка за походженням, домоглася від правителя нового указу, за яким євреї могли захищатися, а підступного Амана і його синів в результаті стратили.

2 Дата Пурима щорічно змінюється, також день святкування відрізняється в різних містах Ізраїлю. У деяких місцях свято відзначають один або два дні, які не потрапляють на суботу, а в Єрусалимі святкують Потрійний Пурим, який триває з п'ятниці по неділю.

3 Слово "пурим" в перекладі з аккадського означає "жереб" і пов'язано з тим, що Аман пропонував царю за допомогою жереба визначити день, коли євреїв можна буде знищувати. Жереб випав на 13 день місяця Адар.

4 Перед святом іудеї дотримуються посту. А в святковий день постити і перебувати в жалобі заборонено.

5 У святковий день Пурим проводять обряд освячення і посвячення в рабини - тхеназ.

6 Естер дотримувалася вегетаріанської дієти, що складається в основному з бобових культур, щоб не порушувати закони кашрута. Тому на Пурим прийнято їсти квасолю і горох.

7 Подарунки та частування (мішлоах манот) прийнято дарувати не безпосередньо, а через посередника.

8 У книзі Тори, де розповідається про ці події - Мегилат Естер, відкрито не згадується ім'я Бога. Це єдина книга в Торі, де також немає згадки про Храм, молитви або про єврейські традиції.

9 Хоменташен - традиційне трикутне печиво, яке печуть на Пурим, символізує капелюх Амана, його вуха або кишені. Є версія, що назва частування походить від німецького слова tasche, що означає "мішок" або "кишеня" (маються на увазі гроші, які Аман запропонував царю в обмін на дозвіл вбивати євреїв).

10 У 1945 році американські солдати із запізненням відсвяткували Пурим всередині захопленого замку нацистського пропагандиста Йозефа Геббельса. У той час агентство JTA повідомило, що єврейський капелан "акуратно розставив свічки на обвішаний свастиками книжковій шафі в головній їдальні Геббельса", а солдати-євреї розповіли своїм християнським товаришам про "Амана і про те, чому було важливо провести Пурим саме в замку, що належить Геббельсу ".

11 В цей день влаштовують карнавал, де веселяться дорослі і діти. Дозволено вживати алкоголь і працювати.

12 В Єрусалимі і деяких інших древніх містах, обнесених стіною, Пурим святкується на день пізніше.

13 Після Війни в затоці 1991 року найбільш популярним нарядом на Пурим став костюм прес-секретаря ЦАХАЛа, чиє обличчя зёявлялося на екранах телевізорів кожен раз, коли ракети "Скад" атакували Ізраїль. Після цього хоменташен стали називати "саддамташен".

Як повідомляв "Апостроф", у православних християн зараз триває Великий піст. У 2021 року Великдень, або як її ще називають Світле Христове Воскресіння, припадає на 2 травня.