RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Четвертий день Масляної 2021: традиції і заборони 11 березня

У четвер, 11 березня, в Україні традиційно починають святкувати четвертий день Масляного тижня, так званий Розгуляй. В цей день всі господарські справи і робота по дому припиняються.

"Апостроф" нагадує про головні традиції та заборони цього дня.

У цей день категорично забороняється виконувати роботу по господарству. Заохочуються походи в гості, масштабні гуляння, які закінчуються галасливою гулянкою.

Оскільки зустрічати гостей в неприбраному будинку не прийнято, в перші три дні Масляного тижня господарі наводять лад.

До проведення Розгуляя раніше готувалися дуже ретельно. Для активних ігор і розваг на центральних вулицях або площах будували крижані гірки, фортеці, різні фігури і містечка. Цей день було заведено святкувати з повним розмахом - влаштовувати різні фестивалі з танцями і піснями, водити хороводи, стрибати через вогнище і влаштовувати кулачні бої.

У масляний четвер вважалося необхідним також врегулювати всі спірні питання, відпустити старі образи, щоб впустити в своє життя нове щастя.

Крім того, в цей день, як і упродовж усього Масляного тижня, не можна злитися, сваритися і лихословити, потрібно стежити, щоб навколо панувала атмосфера веселощів і дружелюбності.

Раніше "Апостроф" зібрав добірку з коротких привітань у віршах, прозі, смс і відеолистівки з приводу цього свята.