RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Посівний календар на квітень 2021: коли і що садити і які є прикмети

У квітні садівники і городники відкривають сезон весняних робіт: обробляють землю, садять перші городні культури і саджанці дерев, а також висаджують розсаду.

"Апостроф" пропонує посівний календар на квітень 2021 року.

Посівний календар на квітень 2021 по днях

1 квітня - можна сіяти редис, червону капусту, ярий часник, горох, квасолю, гарбузи, ранню картоплю. Посадка саджанців абрикоса, вишні, сливи, яблуні, груші.

2 квітня - добре провести обприскування дерев і чагарників від хвороб і шкідників. Посадка бульбових і кучерявих квітів. Посів гороху і гарбуза.

3 квітня - сприятливий день для посадки картоплі, часнику і цибулі. Посів на розсаду перцю і капусти.

4 квітня - можна сіяти кабачки, гарбузи, горох, моркву, петрушку, редис. Проводиться санітарна обрізка дерев і чагарників. Можна висаджувати багаторічні квіти.

5 квітня - сприятливий день для підгодівлі розсади, обробки рослин від хвороб. Висаджують на розсаду капусту і перець, можна садити картоплю і коренеплоди.

6 квітня - можна сіяти редис, пастернак, кореневу петрушку і селеру.

7 квітня - проводиться прополка і проріджування сходів, перекопування землі. Не рекомендується пересаджувати і підгодовувати рослини. Можна обрізати гілки і боротися зі шкідниками.

8 квітня - можна садити ранню картоплю, редис, буряк, моркву, горох, квасолю, арахіс. Удобрюють грунт, сіють помідори і перець на розсаду. Проводять посадку суниці, полуниці і винограду.

9 квітня - проводяться ті ж роботи, що і 8 квітня.

10 квітня - обробка і прополка грунту, боротьба зі шкідниками і хворобами. День вважається неродючим. Посадка і посів рослин не проводяться.

11 квітня – Молодик. У дні молодика роботи з рослинами заборонені.

12 квітня – Молодик. У дні молодика роботи з рослинами заборонені.

13 квітня – Молодик. У дні молодика роботи з рослинами заборонені.

14 квітня - хороший день для посадки будь-яких овочів і всіх видів капусти. Можна садити декоративні та багаторічні квіти.

15 квітня - посів петрушки, кабачків, цвітної капусти, гороху, квасолі, бобів, баштанних культур, винограду.

16 квітня - проводяться такі ж роботи, що і 15 квітня.

17 квітня - сприятливий для садіння і сіяння витких овочів і квітів.

18 квітня - можна висаджувати розсаду огірків і ранніх помідорів, якщо дозволяють погодні умови. Посів огірків, кабачків, гарбузів, квасолі. Не рекомендується використовувати хімічні добрива.

19 квітня - посів і висадка розсади капусти, кропу, квасолі, ранньої картоплі. Посадка малини, винограду, саджанців абрикоса і горіха.

20 квітня - добре сіяти на розсаду ранній перець, салат, селеру. Посів кукурудзи. Посадка яблунь, ягідних чагарників. Проводяться поливи і підгодівлі мінеральними добривами.

21 квітня - рекомендується робити те ж, що і вчора.

22 квітня - посів соняшнику, базиліка, майорану, розмарину. Можна висаджувати агрус, лохину і малину.

23 квітня - посів кропу, петрушки, гіркого перцю. Обробка грунту, мінеральна підгодівля. Хороший день для посіву однорічних квітів.

24 квітня - посадка суниці, винограду, висадка розсади в грунт. Посадка і пересадка ягідних чагарників.

25 квітня - висадка будь-яких видів капусти, раннього гороху, буряка, посадка картоплі. Можна сіяти гарбузи, кабачки і огірки в теплиці.

26 квітня - хороший день для посадки троянд, ожини, винограду. Не рекомендується обробляти рослини від шкідників і хвороб.

27 квітня – Повня. Робота з рослинами не проводиться.

28 квітня – Повня. Робота з рослинами не проводиться.

29 квітня - сприятливий день для посіву моркви, цибулі, редису і петрушки. Проводиться посадка розсади огірків, помідорів солодкого перцю і баклажана в теплиці. Можна садити яблуні, сливи, вишні.

30 квітня - сприятливий день для посадки кучерявих квітів, редису, часнику, цибулі-порею. Проводиться розпушування грунту, обробка від шкідників. Не рекомендується поливати і обрізати рослини. Можна висаджувати полуницю і виноград.

Народні прикмети для формування посівного календаря

- Коли зацвіли проліски - можна висаджувати на розсаду насіння томатів, герані, петуній, айстр і гвоздик.

- Коли з'являються пухнасті "котики" на вербах - можна сіяти моркву, редиску, шпинат і петрушку, спаржу, салат.

- Повернення ластівок сигналізує, що треба сіяти буряк, боби, материнку і чабер, горох і зимову капусту на розсаду.

- Цвітуть крокуси? Значить потрібно сіяти у відкритий грунт цибулю-батун, цибулю-порей і дельфініуми.

- Картоплю можна висаджувати, коли з'явилися перші листочки на березах, а якщо зацвів бузок - сіяти огірки, гарбуз, патисони, помідори, майоран і естрагон.

- Цвітіння ліщини це найточніший показник того, що грунт вже досить прогрівся. Тому сміливо висаджуйте стійкі до холоду рослини.

- Якщо на кропиві з'явився другий ряд листочків, це означає, що пора висаджувати кольорову і білокачанну капусту пізніх сортів.

- Коли зацвітає шипшина, це знак для господаря - можна висаджувати без накриття розсаду огірків, перцю, баклажанів, томатів, гороху і квасолі.

- Квіточки, що з'явилися на вишні, сигналізують про те, що можна сіяти пряну зелень, петрушку, кріп, кабачки і патисони.

- В момент розквіту червоної горобини, господарям має бути ясно, що заморозків вже не буде і можна займатися висаджуванням будь якої розсади.

Як повідомляв "Апостроф", синоптики прогнозують, що в Україні в квітні повернеться сніг. 4 квітня сніг очікується в Івано-Франківській, Чернівецькій, Хмельницькій, Львівській, Волинській, Тернопільській, Вінницькій, Житомирській, Київській і Чернігівській областях.